25 X ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

fot. iStock

Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem.

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

Świderki z krewetkami i fetą

 

Składniki na 2 porcje:

  • krewetki – 300 g
  • makaron Lubella Świderki – 250 g
  • wino białe, półsłodkie – 150 ml
  • masło klarowane – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula dymka – 1 szt.
  • mini papryczka chili – 1 szt.
  • sól, pieprz – do doprawienia
  • feta, natka pietruszki – do posypania

Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy dymkę. Dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlewamy wino i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy posiekaną natką.