3 proste przepisy na dania rodem z Tajlandii

Tajlandia przez wielu uznawana jest za kulinarny raj. Zwłaszcza ci, którzy gustują w nieco bardziej ostrych smakach, uważają tajską kuchnię za najlepszą na świecie. Jak przygotować na pozór skomplikowane dania we własnej kuchni i wcale się przy tym nie napracować? Oto 5 sprawdzonych przepisów Karoliny i Macieja Szaciłło – pary ekspertów od zdrowego żywienia i prawdziwych kulinarnych mistrzów.

 

Pomysł na obiad: Czerwone curry z fasolką szparagową i tofu

Jeśli pastę curry przygotowałeś wcześniej, taki obiad przyrządzisz ekspresowo. Jeśli nie masz pod ręką fasolki szparagowej, możesz z powodzeniem zastąpić ją np. cukinią lub brokułem. Oba te warzywa należy dorzucić pod koniec gotowania, aby się nie rozgotowały. Do czerwonego curry można zamiast tofu dodać drób lub rybę.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2/3 puszki mleka kokosowego dobrej jakości
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 180 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 i 1/2 łyżki wybranej substancji słodzącej (np. nierafinowanego cukru lub syropu z agawy błękitnej)
  • sos sojowy (bez glutaminianu sodu) do smaku
  • sok z limonki do smaku (minimum z 1/2)
  • zioła do podania (opcjonalnie): kolendra, mięta
  • ryż jaśminowy lub makaron ryżowy do podania

Sposób przygotowania:

Na oleju ryżowym podsmażamy pastę curry z dodatkiem 1 łyżeczki mleka kokosowego. Kiedy tłuszcz zacznie oddzielać się od pasty curry, wlewamy pozostałe mleko kokosowe i dodajemy fasolkę szparagową. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu. W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażamy tofu na złoty kolor. Tofu przekładamy do sosu. Gotujemy na małym ogniu, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec dodajemy zielony groszek, substancję słodzącą, sos sojowy, sok z limonki i wybrane zioła. Podajemy z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym/sojowym.

Pomysł na kolację: tajskie placuszki kukurydziane z sałatką

Maciek Szaciłło: To danie pokazuje w bardzo obrazowy sposób to, co w kuchni tajskiej najpiękniejsze – równowagę. Słodko-ostre chrupiące placuszki idealnie równoważy kwaśno-słodka orzeźwiająca sałatka z ogórków.

Składniki:

masa na placuszki:

  • 200 g kukurydzy (ściętej z kolb)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych (najlepiej płatków błyskawicznych z brązowego ryżu)
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • garstka poszatkowanych listków kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nierafinowanej soli

sałatka z ogórków

  • 1 długi, zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1-2 garstki poszatkowanych listków kolendry
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wybranej substancji słodzącej (można użyć też miodu)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • świeża, drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy placuszki: wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę: wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju (najlepiej ryżowego). Na patelnię nakładamy łyżką porcje masy, formując małe placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni powinny być chrupiące i upieczone w środku. Świeżo po usmażeniu przekładamy placuszki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z sałatką.

Pomysł na deser: mus malinowy z kremem z mango

Mango i maliny są jednym z tych duetów w kuchni, na których zawsze można polegać. Mango na dodatek bardzo często pojawia się w tajskich deserach. Większość z nich jest ciągnąca, „glutowata” lub w konsystencji przypominająca pudding. Nasza „aluzja polemiczna” do tajskiego deseru jest przede wszystkim kremowa i dla kontrastu lekko kwaśna. Dodatek siemienia lnianego dostarcza dodatkowej porcji błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Taki krem można wykorzystać również jako wypełnienie do tradycyjnej tarty z kruchego ciasta.

Składniki:

mus malinowy

  • mały koszyczek malin
  • 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego (najlepiej złotej odmiany)

krem z mango

  • 1 dojrzałe mango (ok. 250 g)
  • 100 g nerkowców
  • 50 g oleju kokosowego (zimnotłoczony)
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • owoce jagodowe do przybrania (opcjonalnie)
  • skórka z limonki do przybrania

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy mus: maliny miksujemy ze zmielonym siemieniem na jednolity mus. Podajemy go z kremem z mango przybranym owocami. Przygotowujemy krem z mango: wszystkie składniki kremu (poza owocami jagodowymi) miksujemy na jednolity krem.

 

Więcej przepisów znajdziecie w książce „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” Karolina i Maciej Szaciłło, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.