Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował "surową" dietę, poczuł się lekko, świeżo i witalnie. Ty również możesz osiągnąć taki stan dzięki przepisom Karoliny i Macieja Szaciłło. Oto top 5 najlepszych przepisów na dania z marchewką.
Minestra Di Farro
Składniki:
- 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki marchewki
- 30 g pokrojonego w plasterki pora
- 30 g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki korzenia selera
- 30 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki pietruszki (korzeń)
- 3 duże dojrzałe, obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
- 150 ml wody
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno poszatkowanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
- nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania:
- namoczone na minimum godzinę 2 garści pestka słonecznika
- pokrojony w kostkę i obrany ze skórki dojrzały pomidor
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzaną do około 40-45 stopni zupę podajemy z dodatkami.
Tagliatelle z marchwi
Składniki:
- 1 średniej wielkości obrana marchewka
Zalewa:
- 250 ml wody
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 szczypty nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
Dodatki:
- 1/3 średniej wielkości cukinii pokrojonej w kostkę
- garstka kaparów
- 3 suszone pomidory odsądzone z zalewy i drobno pokrojone
- 1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 drobno poszatkowane orzechy włoskie
Sposób przygotowania: Za pomocą obieraczki do warzyw z marchewki przygotowujemy tagliatelle. Makaron marynujemy w zalewie około 15-20 minut. Po tym czasie go odcedzamy. Tagliatelle z marchwi łączymy z pozostałymi dodatkami. Całość delikatnie mieszamy.
Sambol
Składniki:
- 150 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 50 g kiełków fasolki mung
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 drobno poszatkowane szalotki
- 1 drobno poszatkowana zielona papryczka chili (z pestkami lub bez; opcjonalnie)
- sok z limonki do smaku
- 5-6 łyżek mleka kokosowego (wykorzystaj mleko z poprzedniego dnia lub ze śniadania)
- nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska; niewielka ilość)
Sposób przygotowania: wszystkie składniki mieszamy
Sałatka z warzyw i kiełków
Składniki:
- 100 g kiełków na patelnię (kiełki ciecierzycy, soczewicy, fasolki mung)
- 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- 1 drobno poszatkowana czerwona papryczka chili (z pestkami lub bez)
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, lnianego lub z lnianki
- szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania:
- surowy "pumpernikiel" lub krakersy ogórkowe lub chleb esseński
Mielone z kalafiora z surówką z marchewki
Składniki (mielone):
- 30 g pestek słonecznika
- 50 g nerkowców
- 100 g kalafiora
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/2 drobno poszatkowanego pęczka koperku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- świeżo mielone siemię lniane (najlepiej złote) do obtoczenia "mielonych"
Surówka z marchewki:
- 2 g średniej wielkości marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, lnianego lub z lnianki
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka naturalnego, surowego miodu lub innej surowej substancji słodzącej
Sposób przygotowania: Przygotowujemy "mielone": pestki słonecznika i nerkowce mielimy na drobny granulat. Dodajemy kalafior i miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy sól, sok z cytryny, koperek i pieprz. Z masy formujemy małe kotleciki (4-5). Obtaczamy je w świeżo mielonym siemieniu lnianym. "Mielone" podajemy z surówką z marchwi. Przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy.
Więcej przepisów w książce "Dieta raw food. 20-dniowe kompleksowe oczyszczanie organizmu" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.