fbpx

Kiszonki na odporność – 6 przepisów

Kiszonki na odporność - 6 przepisów
Jedząc kiszonki, wzbogacamy dietę w cenne probiotyki. (fot. iStock)

Kiszone warzywa zawierają bakterie szczepów probiotycznych, które przyjmowane w jedzeniu znacząco poprawiają odporność. Włączmy je teraz do diety.

Kiszenie to chyba jeden z najprostszych sposobów na konserwowanie żywności. W tej metodzie wykorzystujemy proces fermentacji mlekowej, który zachodzi w warzywach i owocach za sprawą bakterii, które zmieniają cukry w kwas mlekowy (…).

Kiszonki to naturalny antybiotyk, im więcej ich w waszej diecie, tym lepiej – przekonuje Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki .

Przygotowujemy solankę

Aby ukisić warzywa, trzeba je przez jakiś czas – mniej więcej tydzień – trzymać w solance, czyli roztworze wody i soli. Jak przygotować solankę?
Sól – najlepiej niejodowaną rozpuszczamy w wodzie (najlepiej mineralnej niegazowanej) w proporcji 40 g soli na 1 litr wody.

6 przepisów na pyszne kiszonki

Kiszona czerwona cebula z kolendrą

  • 1 czerwona cebula
  • liście kolendry lub pietruszki (wedle uznania)
  • 1 granat (opcjonalnie)
  • solanka

Cebulę pokrój w piórka. Następnie wraz z nasionami granatu i liśćmi kolendry układaj na zmianę w słoiku, a następnie zalej wcześniej przygotowaną solanką. Zamknij słoik i poczekaj kilka dni. Cebula jest pokrojona bardzo cienko dlatego szybko będzie gotowa. Możesz przechowywać ją w lodówce. Wzbogaci smak wielu dań.

Kiszone pomidory

  • 1 kg pomidorów różnej wielkości i koloru
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • kawałek chrzanu (długości ok. 10 cm)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • solanka

Pomidory umyj i lekko ponakłuwaj. Czosnek przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój w plastry. Do słoików włóż pomidory oraz dodatki, układając je naprzemiennie. Zalej przygotowaną solanką i zakręć słoiki.

Kiszone rzodkiewki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • solanka

Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp ziarna gorczycy, a następnie ułóż plasterki rzodkiewki do 3/4 wysokości słoika. Zalej solanką i dobrze zamknij.

Kiszona cukinia z ziołami

  • 1/2 kg mini cukinii
  • 1/2 główki czosnku
  • koper (wedle uznania)
  • kawałek chrzanu (długości ok. 5 cm)
  • solanka

Cukinie umyj, czosnek przekrój na pół, a chrzan obierz i pokrój w słupki. Cukinie układaj w słoikach naprzemiennie z dodatkami i zalej solanką.

Kiszona marchewka z kurkumą

  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • kilka listków szałwii
  • solanka

Marchewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Układaj je naprzemiennie z listkami szałwii. Dodaj kurkumę i zalej solanką. Dobrze zakręć słoiki.

Kolorowe wstążki z marchewek

  • 4 kolorowe marchewki
  • ok. 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • solanka

Marchewki umyj, a następnie obieraczką do ziemniaków zrób z nich cienkie wstążki. Włóż je do słoika i posyp nasionami kuminu. Zalej solanką i dobrze zakręć.

Więcej przepisów w książce:

Zdrowe przetwory
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>