1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Arbuzowo-truskawkowe daiquiri za kuchennymi drzwiami

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Lato nam się roztańczyło, rozleniwiło i prawie zeszło na letnie manowce. A to za sprawą prawdziwych tropikalnych temperatur, które płyną z Afryki i chcą nam urządzić prawdziwą Saharę. Nie powiem, lubię ten gorący i słoneczny czas, bo wreszcie mam prawo do oddawania się zajęciom, na które wcześniej nie miałam czasu ani ochoty.|Lato nam się roztańczyło, rozleniwiło i prawie zeszło na letnie manowce. A to za sprawą prawdziwych tropikalnych temperatur, które płyną z Afryki i chcą nam urządzić prawdziwą Saharę. Nie powiem, lubię ten gorący i słoneczny czas, bo wreszcie mam prawo do oddawania się zajęciom, na które wcześniej nie miałam czasu ani ochoty.|Lato nam się roztańczyło, rozleniwiło i prawie zeszło na letnie manowce. A to za sprawą prawdziwych tropikalnych temperatur, które płyną z Afryki i chcą nam urządzić prawdziwą Saharę. Nie powiem, lubię ten gorący i słoneczny czas, bo wreszcie mam prawo do oddawania się zajęciom, na które wcześniej nie miałam czasu ani ochoty.|Lato nam się roztańczyło, rozleniwiło i prawie zeszło na letnie manowce. A to za sprawą prawdziwych tropikalnych temperatur, które płyną z Afryki i chcą nam urządzić prawdziwą Saharę. Nie powiem, lubię ten gorący i słoneczny czas, bo wreszcie mam prawo do oddawania się zajęciom, na które wcześniej nie miałam czasu ani ochoty.|Lato nam się roztańczyło, rozleniwiło i prawie zeszło na letnie manowce. A to za sprawą prawdziwych tropikalnych temperatur, które płyną z Afryki i chcą nam urządzić prawdziwą Saharę. Nie powiem, lubię ten gorący i słoneczny czas, bo wreszcie mam prawo do oddawania się zajęciom, na które wcześniej nie miałam czasu ani ochoty.

Lato wprawia mnie w dobry rytm i wbrew wszystkiemu mobilizuje. W kuchni chce mi się gotować i piec. Jest tyle sezonowych skarbów, że szkoda iść na skróty. Chcę ten dobry czas wykorzystać do ostatniego „strączka groszku”. Dla podtrzymania dobrych letnich nastrojów podaję dzisiaj sezonowy koktajl.

Arbuzowo-truskawkowe daiquiri

Składniki
  • składniki na 6 porcji
  • lód 2 szklanki
  • truskawki 2 szklanki
  • arbuz bezpestkowy 1/2 owocu
  • sok z limonki 50 ml
  • biały rum 3/4 szklanki
  • woda gazowana 100 ml
Sposób przygotowania
  • Truskawki pozbawiamy szypułek i płuczemy.
  • Miąższ arbuza oddzielamy od skóry i białej części i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Lód , owoce, sok z limonki i rum przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Dolewamy wodę gazowaną i miksujemy na jednolitą masę.
  • Podajemy w kieliszkach do martini. Dekorujemy arbuzem lub truskawką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze