1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bakalie na świątecznym stole

Bakalland
Bakalland
Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie  świętowania. Według tradycji obfitość bakalii na stole gwarantuje zdrowie i dobrobyt na cały następny rok. 

Bakalie doskonale sprawdzają się w roli dodatków do ciast i słodkich deserów. Bez nich nie upieczemy tradycyjnego keksa, piernika, makowca, nie przygotujemy kutii (przepis na kutię). Warto pomyśleć także nad wykonaniem nowoczesnych wersji wypieków z bakaliami, takich jak: korzenne ciasteczka z orzechami, babeczki nadziewane bakaliami, słodkie tarty urozmaicone suszonymi owocami. Na liście naszych zakupów nie powinno zabraknąć: orzechów, rodzynek, żurawiny oraz produktów, które pozwolą przygotować ulubione wypieki: masy makowej, mieszanki keksowej czy kajmaków.

Ale słodkie wypieki to nie jedyne zastosowanie bakalii na świątecznym stole.  Sprawdzą się one również w daniach wytrawnych: kluskach z makiem, śledziu z rodzynkami. Bakalie nadadzą również niepowtarzalnego smaku faszerowanym mięsom. Na świątecznym stole często pojawia się tradycyjny schab faszerowany suszonymi śliwkami i morelami, czy jego bardziej nowoczesna i równie smaczna wersja: schab nadziewany żurawiną i miechunką peruwiańską.

Migdały i pistacje doskonale sprawdzą się jako zdrowa i niecodzienna panierka do drobiu i ryb. Wystarczy pokruszyć ulubione orzechy i obtoczyć mięso tak samo jak w tradycyjnej panierce. Dzięki otoczce z orzechów tradycyjne dania będą miały zupełnie inny smak. Przede wszystkim panierka nada doskonałej chrupkości i idealnie skomponuje się ze smakiem ryby czy mięsa.

Żurawina, morele czy coraz bardziej popularne Złote owoce (miechunka) wzbogacą smak przygotowanych sałatek. Chrupkości dodadzą im ziarna, uprażone dodatkowo na patelni z ulubionymi przyprawami czy gotowa mieszanka prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii W tych kompozycjach idealnie sprawdzą się również płatki migdała i orzechy włoskie.

Bakalie to także doskonały składnik wszelkich potraw rybnych, bez których nie może odbyć się wigilijna kolacja. Suszone owoce albo orzechy nadadzą daniom rybnym wyrafinowanego smaku. Karp idealnie komponuje się z panierką z orzechów włoskich lub migdałów, ciekawą propozycją jest również wersja faszerowana z rodzynkami i żurawiną albo śledź w śmietanie z dodatkiem suszonej żurawiny.

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć również aromatycznego wigilijnego kompotu. Wyrafinowany smak zapewnią mu specjalnie skomponowane i odpowiednio wyważone ilości suszonych owoców.

na podst.mat.Bakalland

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze