Bezglutenowa pizza? Tak, to możliwe!

Dla jednych unikanie glutenu to tylko chwilowa moda, dla innych – konieczność. Czy ci, którzy ze względów zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, są skazani na rezygnację ze swych ulubionych przysmaków?

Gluten to nic innego, jak mieszanina białek występujących w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Mieszanka ta powstaje w trakcie wyrabiania ciasta z mąki oraz wody, a piekarze cenią ją za elastyczność oraz zwięzłość. Niestety – to, co ułatwia pracę w piekarni, nie wszystkim wychodzi na zdrowie. W jaki sposób organizm informuje nas o tym, że pora wprowadzić do swego menu radykalne zmiany? Problemy z oddychaniem, zmiany skórne, wzdęcia, bóle brzucha czy uczucie ciągłego zmęczenia – wszystkie te dolegliwości mogą okazać się skutkiem zbyt dużej ilości glutenu w codziennej diecie. Co zrobić, by odzyskać dobrą formę? Zmienić nawyki żywieniowe i przejść na dietę bezglutenową.

Pizza w wersji bezglutenowej

Życie bez glutenu nie musi oznaczać nudy na talerzu. Wybór artykułów spożywczych, wolnych od glutenu, jest przecież coraz szerszy. Mąka, makaron, pieczywo i szereg innych produktów w wersji dietetycznej – oto podstawowa oferta dla tych, którzy ze względu na swe zdrowie muszą zmienić nawyki żywieniowe. Rosnąca wiedza na temat dietetyki sprawia, że wśród wielu popularnych potraw dostępnych w wersji bezglutenowej, pojawia się również pizza. Warszawa to jedno z wielu miast, w których restauratorzy oferują taki przysmak w wersji wolnej od glutenu. Jak to możliwe?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto. Jego wykonanie wcale nie jest trudne, a możliwości jego przygotowania jest wiele. Jednym z najpopularniejszych przepisów na bezglutenowe ciasto na pizzę jest ten, w którym głównymi składnikami są zmieszane ze sobą mąki bezglutenowe (mąka ryżowa, z tapioki, z ciecierzycy oraz owsiana). Do takiej mieszanki wystarczy dodać pół szklanki mleka, dwa białka jajek, łyżkę zmielonego siemienia lnianego, małe opakowanie drożdży instant, szczyptę soli oraz odrobinę oliwy z oliwek. Całość należy wyrabiać do chwili, gdy składniki te zmienią się w jednolitą masę.

Dla tych, którzy lubią najprostsze rozwiązania, dobrą propozycją będzie z kolei przepis na ciasto przyrządzone z dwóch szklanek bezglutenowej mąki chlebowej, szklanki letniej wody, saszetka drożdży instant i trzech łyżek oliwy z oliwek.

Bez względu na to, na który przepis się zdecydujemy, w prosty sposób uzyskamy masę, którą będzie można rozłożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto będzie gotowe do pieczenia, a po niespełna 30 minutach spędzonych w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C stanie się podstawą smacznej pizzy, na której znajdą się nasze ulubione dodatki. Tu jedynym ograniczeniem będzie nasza wyobraźnia.

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać wielkich wyrzeczeń oraz rezygnacji z ulubionych specjałów. Alternatyw, z jakich można skorzystać, jest przecież coraz więcej, z czego z pewnością ucieszą się nie tylko miłośnicy pizzy.