1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bill Granger: Groszek, bób, cytryna i feta

mat. pras.
mat. pras.
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
W domowej kuchni. W drugim odcinku serialu BBC Lifestyle Bill wyznaje, że choć uwielbia podróże, najbardziej lubi wracać do domu i do swojej kuchni. Dziś zaprezentuje przepisy na dania, które kojarzą mu się z powrotami do rodziny.

Pierwsze z nich to brązowy ryż zasmażany z imbirem, jajkiem i szczypiorem. To jedno z ulubionych dań Billa, które może jeść na okrągło. Przyrządzi także pyszną zupę  z dyni, doprawioną korzennymi przyprawami, i podawaną z przysmażonymi pestkami dyni. Gotuje się ją niemal błyskawicznie, a efekt jest zawsze znakomity! Bill bardzo lubi pieczoną jagnięcinę. Jest ona równie popularna w Wielkiej Brytanii, co na antypodach. Zainspirowany niedawną wizytą we Włoszech Bill przygotuje ją dziś  z chlebe75 ml m, koprem włoskim i chili. Prawdziwe angielskie lato nie obejdzie się bez lodów z  masą cytrynową i deseru  z malinową galaretką. Pysznie jest wracać do domu... Odcinek 2:  9 września 18:00, BBC Lifestyle

Groszek, bób, cytryna i feta

Składniki
  • grubo pokrojony por 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • szparagi przekrojone na pół wzdłuż i w poprzek 250 g
  • bób 1 garść
  • świeży lub mrożony groszek garść
  • bulion warzywny
Sposób przygotowania
  • Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę.
  • Włóż pora i szparagi, dopraw solą morską i smaż 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bób i groszek, wlej bulion i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną, a bulion częściowo odparuje.
  • Podawaj posypane fetą, miętą i skórką cytryny.
Liczba porcji: 4

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze