W domowej kuchni. W drugim odcinku serialu BBC Lifestyle Bill wyznaje, że choć uwielbia podróże, najbardziej lubi wracać do domu i do swojej kuchni. Dziś zaprezentuje przepisy na dania, które kojarzą mu się z powrotami do rodziny.
Pierwsze z nich to brązowy ryż zasmażany z imbirem, jajkiem i szczypiorem. To jedno z ulubionych dań Billa, które może jeść na okrągło. Przyrządzi także pyszną zupę z dyni, doprawioną korzennymi przyprawami, i podawaną z przysmażonymi pestkami dyni. Gotuje się ją niemal błyskawicznie, a efekt jest zawsze znakomity! Bill bardzo lubi pieczoną jagnięcinę. Jest ona równie popularna w Wielkiej Brytanii, co na antypodach. Zainspirowany niedawną wizytą we Włoszech Bill przygotuje ją dziś z chlebe75 ml m, koprem włoskim i chili. Prawdziwe angielskie lato nie obejdzie się bez lodów z masą cytrynową i deseru z malinową galaretką. Pysznie jest wracać do domu... Odcinek 2: 9 września 18:00, BBC Lifestyle
Groszek, bób, cytryna i feta
Składniki
- grubo pokrojony por 1 sztuka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- szparagi przekrojone na pół wzdłuż i w poprzek 250 g
- bób 1 garść
- świeży lub mrożony groszek garść
- bulion warzywny
Sposób przygotowania
- Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę.
- Włóż pora i szparagi, dopraw solą morską i smaż 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bób i groszek, wlej bulion i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną, a bulion częściowo odparuje.
- Podawaj posypane fetą, miętą i skórką cytryny.
Liczba porcji: 4