Składniki
- mąka pszenna do muffin 250 g
- brokuł do muffin 2 duże róźyczki
- jaja do muffin 2
- oliwa z oliwek do muffin 25 ml
- mleko do muffin 100 ml
- czosnek do muffin 1 ząbek
- świeży tymianek do muffin 1 łyżka
- świeży rozmaryn do muffin 1 łyżka
- cebula zwykła do muffin 1 mała
- wędzony boczek do muffin 10 dag
- ser cheddar do muffin 15 dag
- liczi do salsy 4 szt.
- pomidorki koktajlowe do salsy ok. 8
- cebula czerwona do salsy 1 mała
- szczypiorek do salsy 1 wiązanka
- oliwa z oliwek do salsy 1 łyzka
- sól i pieprz do muffin i salsy do smaku
Sposób przygotowania
muffiny: Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i zwykłą cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, tarty ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.
salsa:
Liczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.Podsumowanie przepisu
Owoc liczi jest fascynujący w przyrodzie jak i w sztuce gotowania.
Liczi to owoc który może dorastać do 25 metrów.Jadalny jest oczywiście biały miąższ o kwiatowym zapachu, który ma miły limonkowy smak. Liczi świetnie orzeźwił całą przystawkę.