1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Brokułowe muffiny z salsą z liczi

Brokułowe muffiny z salsą z liczi

Składniki
  • mąka pszenna do muffin 250 g
  • brokuł do muffin 2 duże róźyczki
  • jaja do muffin 2
  • oliwa z oliwek do muffin 25 ml
  • mleko do muffin 100 ml
  • czosnek do muffin 1 ząbek
  • świeży tymianek do muffin 1 łyżka
  • świeży rozmaryn do muffin 1 łyżka
  • cebula zwykła do muffin 1 mała
  • wędzony boczek do muffin 10 dag
  • ser cheddar do muffin 15 dag
  • liczi do salsy 4 szt.
  • pomidorki koktajlowe do salsy ok. 8
  • cebula czerwona do salsy 1 mała
  • szczypiorek do salsy 1 wiązanka
  • oliwa z oliwek do salsy 1 łyzka
  • sól i pieprz do muffin i salsy do smaku
Sposób przygotowania
muffiny: Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i zwykłą cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, tarty ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut. salsa: Liczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.
Podsumowanie przepisu
Owoc liczi jest fascynujący w przyrodzie jak i w sztuce gotowania. Liczi to owoc który może dorastać do 25 metrów.Jadalny jest oczywiście biały miąższ o kwiatowym zapachu, który ma miły limonkowy smak. Liczi świetnie orzeźwił całą przystawkę. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze