Składniki
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1 szt
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- brązowy cukier
- świeże morele
Sposób przygotowania
Z jednego opakowania gotowego ciasta francuskiego w proponowanym przepisie otrzymamy ok 12 sztuk bułeczek.
1. Ciasto pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm. Każdy pasek przeproić w połowie. Z dwu pasków uformować warkocz, zawijając je wokół własnej osi. Końce skleić.
2. Morele przekroić na pół, połówki umieszczać w środku okrągłych warkoczy z ciasta francuskiego.
3. Obficie opruszczyć gotowe bułeczki cynamonem i gałką muszkatołową.
4. Jajko roztrzepać. Posmarować nim dokładnie każdą bułeczkę na wierzchu.
5. Posypać owoce brązowym cukrem. Piec do momentu, aż pięknie się zarumienią.
Podawać z sokiem ze świeżych owoców lub jogurtem.Podsumowanie przepisu
Pyszne śniadanie lub deser dla aktywnych. Wystarczy użyć gotowego ciasta francuskiego, trochę przypraw i świeżych moreli. Kształt i wielkość bułeczek można dowolnie modyfikować.