1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Bułeczki z morelą

Bułeczki z morelą

Składniki
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jajko 1 szt
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • świeże morele
Sposób przygotowania
Z jednego opakowania gotowego ciasta francuskiego w proponowanym przepisie otrzymamy ok 12 sztuk bułeczek. 1. Ciasto pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm. Każdy pasek przeproić w połowie. Z dwu pasków uformować warkocz, zawijając je wokół własnej osi. Końce skleić. 2. Morele przekroić na pół, połówki umieszczać w środku okrągłych warkoczy z ciasta francuskiego. 3. Obficie opruszczyć gotowe bułeczki cynamonem i gałką muszkatołową. 4. Jajko roztrzepać. Posmarować nim dokładnie każdą bułeczkę na wierzchu. 5. Posypać owoce brązowym cukrem. Piec do momentu, aż pięknie się zarumienią. Podawać z sokiem ze świeżych owoców lub jogurtem.
Podsumowanie przepisu
Pyszne śniadanie lub deser dla aktywnych. Wystarczy użyć gotowego ciasta francuskiego, trochę przypraw i świeżych moreli. Kształt i wielkość bułeczek można dowolnie modyfikować.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze