1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Ciastko lawa z chili

Ciastko lawa z chili

Składniki
  • masło 6 dag
  • gorzka czekolada 3/4 tabliczki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • 2 jajka + żółtko całe jajka-2 szt. + 1 żółtko
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • chili w proszku 2 szczypty
Sposób przygotowania
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, oraz chili następnie delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek.
Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem. 
Podsumowanie przepisu
Moje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze