Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe pod pierzynką jogurtową o kokosowo-migdałowym smaku. Wierzch posypany płatkami migdałowymi i okruchami czekoladowych ciasteczek. Ciasto wspaniale smakuje oraz pięknie prezentuje się na stole.
Składniki
- masło 120 g
- gorzka czekolada 100 g
- mleczna czekolada 100 g
- jajka 4 szt
- mąka tortowa 10 łyżek
- cukier 9 łyżek
- woda 4 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- jogurt Bakoma o kokosowo-migdałowym smaku 3 sztuki
- kremówka 250 g
- aromat migdałowy kilka kropel
- śmietanfiks 1 sztuka
- płatki migdałowe 50 g
- pokruszone ciasteczka czekoladowe kilka sztuk
Sposób przygotowania
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić.
- Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno).
- Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut.
- Kremówkę dobrze schłodzić a następnie ubić na sztywno, pod koniec dodać jogurty, aromat i śmietanfiks.
- Masę wyłożyć na ostudzone ciasto i wyrównać.Wierzch ciasta ozdobić płatkami migdałowymi i okruchami ciastek.
- Następnie ciasto schłodzić
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce.Podsumowanie przepisu