1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Ciasto francuskie z masą budyniową

Składniki
  • mrożone cisto francuskie 1 opakowanie
  • żóltka 2 sztuki
  • cukier 100 g
  • mąka 40 g
  • kawa espresso 50 ml
  • mleko 250 ml
  • masło miękkie 200 g
  • cukier puder 2 łyżki stołowe
  • winiak 2 łyżki stołowe
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Blachy do pieczenia opłukać zimną wodą. 2. Na blachach rozłożyć płaty ciasta i pozostawić do rozmrożenia. Kwadratowe płaty podzielić na cztery równe części, prostokątne na cztery paski. Piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku na złoty kolor w temperaturze około 200 stopni  3. Żółtko i cukier wymieszać w garnku na gładką masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę, następnie espresso i mleko i dokładnie wymieszać. 4. Postawić garnek na kuchence i przy minimalnym ustawieniu temperatury mieszać masę tak długo, aż powstanie gęsty krem. Masa nie powinna się zagotować! Następnie odstawić krem do schłodzenia. 5. Masło utrzeć z cukrem na gładką masęNastępnie stale mieszając dodawać do niej po łyżeczce budyniu. Na końcu dodać do masy winiak. 6. Przełożyć masę do szprycy z końcówką kształcie gwiazdy. Paski ciasta przekroić poprzek na pół. 7. Na dolną warstwę każdej porcji ciasta nakładać przygotowany krem, górną przykrywać masę. Posypać cukrem pudrem. Ciastka smakują najlepiej zaraz po zrobieniu. Z podanych składników można otrzymać ok. 24 sztuki Więcej takich przepisów znaleźć można na
Podsumowanie przepisu
Ten lekki specjał we Włoszech nazywany jest „Mille foglie" (tysiąc liści) i stanowi klasykę wśród deserów.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze