1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Croque madame – najsłynniejszy francuski tost

Składniki
  • chleb tostowy 4 kromki
  • ser Aldamer MSM Mońki 4 plasterki
  • szynka 4 plastry
  • jajka 2
  • masło 2 łyżki
  • pieprz, sól, ketchup
Sposób przygotowania
  • Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera.
  • Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.
  • W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Prosty przepis na smaczne francuskie tosty.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze