1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Czekoladowy torcik bananowo - truskawkowy

Składniki
  • mąka tortowa na ciasto 1 szklanka
  • cukier na ciasto 1/4 szklanka cukru
  • olej na ciasto 1/3 szklanki
  • posiekane orzechy włoskie na ciasto 1/3 szklanki
  • mleko na ciasto 1/2 szklanki mleka
  • jajko na ciasto 1 szt.
  • dojrzały banan na ciasto 1 szt.
  • soda oczyszczona na ciasto 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia na ciasto 1/2 łyżeczki
  • sól na ciasto szczypta
  • nutella na ciasto 2 łyżki
  • masło na krem 100 g
  • cappuccino na krem 3 łyżki
  • serek mascarpone na krem 200 g
  • cukier puder na krem 2 łyżki
  • gorzka czekolada dobrej jakości na polewę 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka na polewę 2 łyżki
  • masło na polewę 1 łyżka
  • banany do środka ciasta 3 szt.
  • truskawki do dekoracji kilka sztuk
  • dodatkowo sok z cytryny z 1/2
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
 
Krem:
Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić wkładając na 20 minut do lodówki.
 
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).
 
Torcik:
Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godzinę.
Podsumowanie przepisu
Kto uwielbia nutellę oraz truskawki, ten deser jest dla niego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze