Składniki
- mąka tortowa na ciasto 1 szklanka
- cukier na ciasto 1/4 szklanka cukru
- olej na ciasto 1/3 szklanki
- posiekane orzechy włoskie na ciasto 1/3 szklanki
- mleko na ciasto 1/2 szklanki mleka
- jajko na ciasto 1 szt.
- dojrzały banan na ciasto 1 szt.
- soda oczyszczona na ciasto 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia na ciasto 1/2 łyżeczki
- sól na ciasto szczypta
- nutella na ciasto 2 łyżki
- masło na krem 100 g
- cappuccino na krem 3 łyżki
- serek mascarpone na krem 200 g
- cukier puder na krem 2 łyżki
- gorzka czekolada dobrej jakości na polewę 1 tabliczka
- śmietanka kremówka na polewę 2 łyżki
- masło na polewę 1 łyżka
- banany do środka ciasta 3 szt.
- truskawki do dekoracji kilka sztuk
- dodatkowo sok z cytryny z 1/2
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Krem:
Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić wkładając na 20 minut do lodówki.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).
Torcik:
Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godzinę.
Podsumowanie przepisu
Kto uwielbia nutellę oraz truskawki, ten deser jest dla niego!