Składniki
- ziemniaki 600 g
- kwaśna, gęsta śmietana 200 ml
- ser twarogowy 150 g
- ser dojrzewający 100 g
- masło 50 g
- wędzony pstrąg 1 sztuka
- sól i pieprz do smaku
- czosnek i cebula
Sposób przygotowania
- Dokładnie umyte ziemniaki wraz ze skórką pokrój w plastry grubości 1,5 cm, następnie ułóż je na folii wysmarowanej masłem, dokładnie zawiń i włóż do gorącego popiołu w ognisku. Trzymaj 35–40 minut.
- Do miski przełóż śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Wędzonego pstrąga obierz ze skórki i dokładnie usuń z niego ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, okraś sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.
Dobra rada: tak przygotowane ziemniaki w folii możesz także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku.
Przepis inspirowany programem: „Okrasa łamie przepisy”.
Przeczytaj więcej o programach kulinarnych w artykule
Gotowanie na ekranie