1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dorada pieczona

fot. Michał Kukawski
fot. Michał Kukawski

Składniki
  • dorada 2 sztuki
  • skórka starta z cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • ząbek czosnku 1
  • natka pietruszki 1
  • natki koperku 1/3
  • świeże oregano garść
  • świeża bazylia garść
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min.Smacznego.
Podsumowanie przepisu
Uwielbiam ryby. Te małe i te duże. Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację. Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka.
Tyle wystarczy do szczęścia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze