Składniki
- piersi z indyka 500 g
- chili lub łyżka ostrej pasty paprykowej 1 strąk
- miód 1 łyżka
- imbir, korzeń 2 cm
- sos sojowy 2 łyżki
- limonka 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- pomarancza 1 sztuka
- kasza kuskus 100 g
- świeża mięta garść
- świeża kolendra garść
- oliwa 3 łyżki
- małe marchewki 4 sztuki
- lub 8 małych szparagów
Sposób przygotowania
W misce zmieszaj posiekane chili z sosem sojowym. Dodaj odrobinę miodu i świeżo starty imbir. Następnie dodaj czosnek i sok z limonki.
Do gotowej marynaty wrzuć pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Nasępienie przełóż kurczaka do parowaru VitaCuisine na 15 minut.
Kaszę Kus Kus zalej ciepłą wodą w oddzielnej misce. Dodaj kawałki pomarańczy, oliwę, kolendrę oraz miętę.
Warzywa - marchewką lub szparagi wrzuć do parowaru na kilka minut, a później połącz z kaszą i kurczakiem.
Podsumowanie przepisu
To zwycięska potrawa konkursu Rzuć Wyzwanie Kucharzowi, którą przygotował Grzegorz Łapanowski.