1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Egzotyczna pierś z indyka w pomarańczach

Składniki
  • piersi z indyka 500 g
  • chili lub łyżka ostrej pasty paprykowej 1 strąk
  • miód 1 łyżka
  • imbir, korzeń 2 cm
  • sos sojowy 2 łyżki
  • limonka 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • pomarancza 1 sztuka
  • kasza kuskus 100 g
  • świeża mięta garść
  • świeża kolendra garść
  • oliwa 3 łyżki
  • małe marchewki 4 sztuki
  • lub 8 małych szparagów
Sposób przygotowania
W misce zmieszaj posiekane chili z sosem sojowym. Dodaj odrobinę miodu i świeżo starty imbir. Następnie dodaj czosnek i sok z limonki.   Do gotowej marynaty wrzuć pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Nasępienie przełóż kurczaka do parowaru VitaCuisine na 15 minut.   Kaszę Kus Kus zalej ciepłą wodą w oddzielnej misce. Dodaj kawałki pomarańczy, oliwę, kolendrę oraz miętę.   Warzywa - marchewką lub szparagi wrzuć do parowaru na kilka minut, a później połącz z kaszą i kurczakiem.
Podsumowanie przepisu
To zwycięska potrawa konkursu Rzuć Wyzwanie Kucharzowi, którą przygotował Grzegorz Łapanowski.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze