1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

EkoQuchnia i wegańskie placuszki z dyni

Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak.

Dzięki łagodności i neutralności  dynia doskonale wtapia się w potrawę przyjmując jej smaki, dlatego nigdy się nie nudzi:) Po kremowej zupie, konfiturze z dynią i gruszką oraz przepysznym risotto, dziś przyszła pora na placuszki, w których dynia, mimo że występuje w towarzystwie marchewki, pora, natki pietruszki oraz pestek słonecznika, zdecydowanie gra główną role. A oprócz tego pure z dyni gra tu również drugoplanową rolę zamiennika jajka. Bo tak się składa, że placuszki są wegańskie a do tego bezglutenowe. Oto i one:

Składniki
  • Składniki (na 10 małych placuszków)
  • dynia starta na grubych oczkach 2 szklanki
  • marchew 1 sztuka
  • kawałek białej części pora ok. 10 cm
  • puree z dyni 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • pestki słonecznika 2 łyżki
  • nieduża, czerwona papryka pół sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka gryczana 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • imbir w proszku 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
  • Startą dynię lekko  solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści sok.
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Kawałek pora kroimy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz wzdłuż i kroimy w plasterki.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Z dyni odciskamy sok i dodajemy wszystkie składniki: startą marchew, pokrojonego pora, paprykę, posiekaną natkę , pestki słonecznika, wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy ze sobą warzywa, po czym dodajemy mąkę gryczaną, ziemniaczaną i przyprawy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nanosimy ciasto na patelnię w formie placuszków. Ponieważ ciasto jest dość gęste, można placuszki formować w dłoniach. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze