Składniki
- buraki 1 kg
- rosół lub wywar z jarzyn 1 litr
- śmietanka kremówka 50 ml
- sok z cytryny 1
- pieprz
- sól
- ziemniaki(pokrojone w kostkę i ugotowane) 0,5 kg
- natka pietruszki pęczek
- mięta pęczek
Sposób przygotowania
Do wywaru lub rosołu (opcjonalnie do gotującej się wody z kostką rosołową lub warzywną) wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), całość miksujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną miętę i zieloną pietruszkę. Podajemy barszcz z ugotowanymi ziemniakami.
Podsumowanie przepisu
Inna opcja barszczu (w szczególności dla niejadków). Polecam, bo jest po pierwsze bardzo szybki do wykonania , po drugie przepyszny i po trzecie zdrowy.
Małgorzata Kozak