1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki

Zobacz galerię 3 Zdjęcia

Składniki
  • Kotleciki z jagnięciny 4 szt po 90 g
  • Mielona jagnięcina 300 g
  • Duże ziemniaki 4 sztuki
  • Marchewka 250 g
  • Zielony groszek 150 g
  • Posiekana świeża kolendra 20 g
  • Pokrojona szalotka 100 g
  • Masło 100 g
  • Śmietana 32 % 50 ml
  • Świeży tymianek 10 g
  • Czosnek 1 szt
  • Kumin
  • Suszone papryczki chili
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży. Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut. Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron. Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze