1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jak zrobić domowy sos chutney? Oto 6 oryginalnych przepisów

(fot. iStock)
(fot. iStock)
Zobacz galerię 7 zdjęć
Chutney to gęsty sos z owoców, cebuli i aromatycznych przypraw. Wygląda jak konfitura, więc w pierwszej chwili może zaskoczyć smakiem. Słodycz owoców w przepisie na sos chutney, także tych suszonych, połączona ze skarmelizowaną cebulą oraz imbirem, mnóstwo przypraw, tworzą nieszablonowe połączenie. Chutney to idealny dodatek do mięs i ryb. Poznaj 6 oryginalnych przepisów na chutney Jolanty Naklickiej-Kleser.

Przepis na sos chutney z mango

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała garść rodzynek
  • kawałek imbiru
  • 1/3 łyżeczki czarbuszki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • laska cynamonu
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Mango obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Następnie dodaj mango oraz suszone owoce i duś sos chutney pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoika i pasteryzuj przez ok. 15 minut.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Przepis na sos chutney z gruszek

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść suszonych moreli
  • 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę i morele drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, gruszki i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż sos do słoika i pasteryzuj przez ok. 15 min.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Przepis na sos chutney z jabłek i czerwonego pieprzu

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę i żurawinę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, jabłka i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj tak przygotowany chutney przez ok. 15 min.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Przepis na sos chutney z marchewką

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, marchewki i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż dod chutney do słoików i pasteryzuj przez ok. 15 min.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Przepis na sos chutney z pomidorami

Składniki:

  • 4-5 pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść suszonych fig
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki czarnuszki
  • sól, czary pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i figi drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, pomidory i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoików i otrzymany sos pasteryzuj przez ok. 15 min.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Przepis na sos chutney z dyni

Składniki:

  • 1/4 upieczonej dyni hokkaido
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść posiekanych daktyli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: Cebulkę i imbir drobno posiekaj. Na patelni zeszklij cebulkę, potem dodaj imbir i dopraw ją przyprawami. Dorzuć suszone owoce oraz dynię i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż chutney do słoików i pasteryzuj przez ok. 15 min.

 (fot. Kornelia Stec) (fot. Kornelia Stec)

Więcej przepisów w książce:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe przetwory.
Autopromocja
Zdrowe przetwory. Jolanta Naklicka-Kleser Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze