1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa. Nie zapomnijcie też o dodatku w postaci sosu – palce lizać!

Składniki (2 porcje) :

1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger

2 pomidory średniej wielkości

1 biała cebula

2 bułki bagietki lub ciabatta

1 garść liści sałaty roszponki

1 garść liści sałaty rukola

gałązka świeżej bazylii

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

pieprz, sól do smaku

 

Wykonanie:

Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

Rada:

Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.

 

Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze