1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Konfitura truskawkowa z kiwi i sok truskawkowy

Składniki
  • truskawki 4 kg
  • kiwi 6-8 sztuk
  • cukier 1,5 kg
  • woda 2 l
Sposób przygotowania

Wykonanie:

 

Truskawki umyj i oderwij szypułki. Wrzuć do dużego garnka tak aby truskawki napełniły go do 2/3 objętości. Podlej wodą i gotuj godzinę. Zbierz nadmiar soku do osobnego garnka. Następnego dnia dodaj 1 kg cukru i gotuj przez godzinę. Zbierz nadmiar soku. 

Do zebranego przez dwa dni soku dosyp pozostały cukier i zagotuj. Gorący wlewaj do butelek. Butelki stawiaj na ściereczce do góry dnem.

Trzeciego dnia do konfitury dodaj obrane i pokrojone w plastry kiwi, gotuj przez godzinę. Gorącą wkładaj do słoików. Zakręć i postaw słoiki do góry dnem.

 

 

Rada: Pamiętaj aby często mieszać konfiturę w trakcie gotowania, aby się nie przypaliła. A jeśli już to się zdarzy, po prostu przełóż zawartość do drugiego garnka nie zeskrobując resztek z dna !

Podsumowanie przepisu
Babcia zawsze gotowała konfiturę przez 3 dni po 1 godzinie. Tak też robię i ja. Słodki truskawkowy smak z dodatkiem kwaskowego kiwi do doskonały sposób na zamknięcie letnich smaków w słoiku na zimę. Smakuje przepysznie z naleśnikami, gdy za oknem śnieg.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze