1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gazpacho – o tej porze roku smakuje najlepiej

Gazpacho ma hiszpańskie korzenie, ale smakuje bardzo swojsko!(Fot. iStock)
Gazpacho ma hiszpańskie korzenie, ale smakuje bardzo swojsko!(Fot. iStock)
Nastał najlepszy pomidorowy czas! Owoce są dorodne, dojrzałe i przesmaczne. Najlepiej jeżeli zdobędziemy takie prosto z krzaka, z pola lub domowego ogródka. To prawdziwy koktajl witamin i minerałów.

I choć historia pomidorów w Europie zaczęła się niekoniecznie smacznie, bo przywiezione przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku uważano początkowo za roślinę ozdobną, to teraz potrafimy docenić je i odpowiednio się nimi delektować. Poza tym pomidor jest pyszny pod każdą postacią. Kiedy już nacieszę się pomidorami sauté, robię mój ulubiony chłodnik. Ma hiszpańskie korzenie, ale smakuje bardzo swojsko!

Składniki:

  • pszenny chleb 4 kromki,
  • czosnek 2 ząbki,
  • oliwa EV 100 ml,
  • ocet z czerwonego wina 50 ml,
  • melasa z granatów 50 ml,
  • dojrzałe duże pomidory 6 sztuk,
  • zielone ogórki 2 sztuki,
  • czerwone papryki 2 sztuki,
  • czerwona duża cebula 1 sztuka,
  • papryka wędzona ostra 2 łyżeczki,
  • sól do smaku,
  • pieprz 1 łyżeczka
  • do podania: mały ogórek 1, szalotka 1, melasa z granatów 1 łyżka, oliwa EV 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Papryki pozbawiamy nasion, układamy je na blasze i pieczemy ok. 20 minut. Kiedy przestygną, zdejmujemy z nich skórę i wkładamy do kielicha blendera. Z chleba odkrawamy skórki, rwiemy je na kawałki i zalewamy octem winnym, melasą i oliwą. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i odstawiamy. Pomidory obieramy ze skóry i wydrążamy z nich pestki. Miąższ dodajemy do papryki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki - dodajemy do blendera. Tak samo posiekaną cebulę. Miksujemy, a kiedy chleb namięknie w oliwie i occie, razem z czosnkiem dokładamy go do blendera i razem miksujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki. Ogórek i szalotkę do podania kroimy w małą kostkę. Gazpacho przekładamy do misek, posypujemy ogórkiem i szalotką, polewamy oliwą i melasą z granatów. Podajemy!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze