Jesień wilgotna i mało słoneczna szuka wyjścia z tej niezręcznej sytuacji, bo każdy prawie czeka na złotą jesień i babie lato. Właściwie tylko na te dwa zjawiska niektórzy czekają... Jesień więc zaświeciła dzisiaj nieśmiało, ale przede wszystkim obdarzyła nas obficie grzybowym runem! A z tego też każdy prawie robi jesienny fetysz, sięgając po pyszne przepisy taki jak ten, z którego powstanie pyszna jajecznica z rydzami.
Sama wyprawiłam się do Beskidu Niskiego, aby celebrować Święto Rydza i za rudym błądziłam po miejscowych lasach. Było mokro, ale grzybnie. W rezultacie rydze smażone z jajkiem rozgościły się w mojej kuchni. Jest bardzo pysznie i rudo!
Jesienna jajecznica z rydzami – przepis krok po kroku
- szczęśliwe jaja 3 sztuki
- świeże rydze 200 g
- klarowane masło 4 łyżki
- słodka cebula 1
- natka pietruszki 3 gałązki
- sól morska i pieprz do smaku
Rydze czyścimy i przecieramy wilgotną ściereczką. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Na patelnię kładziemy dwie łyżki masła i silnie podgrzewamy. Kładziemy na nie rydze i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Dokładamy cebulowe piórka i razem z grzybami smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy natkę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Jajka wybijamy do szklanki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki masła, wylewamy jajka i smażymy rydze z jajecznicą. Na ogrzany talerz wykładamy jajecznicę, rydze z cebulą i natką. Posypujemy jajecznicę na rydzach solą i pieprzem i od razu podajemy.