1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Krupnik grzybowy z pęczakiem na gęsinie za kuchennymi drzwiami

Krupnik grzybowy z pęczakiem na gęsinie za kuchennymi drzwiami

Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku. Gęsi, gęsi, gęsi. Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę. Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku. Gęsi, gęsi, gęsi. Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę. Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku. Gęsi, gęsi, gęsi. Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę. Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku. Gęsi, gęsi, gęsi. Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę. Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku. Gęsi, gęsi, gęsi. Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę. Naprawdę cieszę się jak dziecko!

Ale przy tej gęsiej okazji kupiłam świeże i chyba ostatnie już grzyby z tamtejszych lasów. Po gęsi to jesienią  mój ulubiony kulinarny temat. Po pierwsze są piękne. Po drugie pachną lasem. Po trzecie pysznie się komponują chyba ze wszystkim.

Krupnik grzybowy z pęczakiem na gęsinie

Składniki
  • rosół z gęsi 1 litr
  • pęczak jęczmienny 100 g
  • marchewka
  • świeże podgrzybki 200 g
  • szalotka
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek do podania
Sposób przygotowania
  • Do garnka wlać rosół, pokrojoną w plasterki marchewkę i pęczak.
  • Na patelni rozgrzać pół  łyżki masła i podsmażyć posiekaną szalotkę.
  • Dodać do bulionu. Wyłożyć na patelnię pozostałe masło i wrzucić grzyby.
  • Jeżeli są duże pokroić je na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzyby na sporym ogniu.
  • Spróbować łyżką twardość kaszy. Jeżeli jest prawie miękka,dodać usmażone grzyby i gotować razem jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podać ze świeżym tymiankiem.
Podsumowanie przepisu
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze