1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami i pierogi z kurkami

Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga. |Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga. |Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga. |Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga. |Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga. |Mam słabość do kurek. Ten mały żółty grzybek ma w sobie „coś” i budzi dobre kulinarne emocje. Jest całe lato i pozwala na delektowanie się sobą do woli. I chociaż na straganach są już pierwsze jesienne grzyby, to dalej szukam kurek. Słoneczna energia przyciąga.

Cieszę się jak dziecko, kiedy kupuję od pana koszyczek kurkowych grzybków. Mówi, że może to już ostatnie tego lata... Bo kurka lubi ciepło, a tu chłody poranne i nocne. Koszyczek słonecznych grzybów poprawia mi nastrój od rana. Wiem, że w domu je usmażę i nalepię pierogów.

Pierogi z kurkami na dobry koniec lata!

   
Składniki
  • Farsz
  • świeże kurki 500 g
  • szalotka 1 spora sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
  • Ciasto
  • mąka tortowa 250 g
  • gorąca woda 100 ml
  • rozpuszczone masło 1 łyżka
  • rozpuszczone masło 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
  • Kurki oczyścić patyczkiem i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Duże grzyby pokroić, małe zostawić w całości.
  • Na patelnię wyłożyć dwie łyżki masła i wrzucić grzyby. Smażyć je na rumiano na sporym ogniu. Dodać posiekaną szalotkę i ząbki czosnku.  Razem krótko podsmażyć. Odstawić z płyty. Dodać sól, pieprz i łyżkę natki pietruszki.
  • CIASTO. Mąkę wysypać na blat. Zrobić w środku dołek i wlać gorącą wodę. Szybko wymieszać łyżką. Dodać sól i masło. Zagnieść miękkie ciasto. Przykryć je miską i zostawić na 20 minut.
  • Odkrawać po kawałku ciasta,wałkować cienko i wykrawać koła za pomocą szklanki.
  • Na każde kółko z ciasta kłaść łyżeczkę farszu kurkowego i zlepiać zgrabne pierożki.
  • Układać je na podsypany mąką blat.
  • Zostawić trochę kurek do posypania pierożków.
  • Zagotować w garnku osoloną wodę i wrzucać partiami pierożki. Gotować 3-4 minuty i wyjmować łyżką cedzakową.
  • Układać od razu porcje na talerzach, posypać pozostałymi kurkami i resztą natki.
  • Wymieszać.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze