1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jagodowe trójkąty

Jagodowe trójkąty

Lato ma swoje kaprysy, nie tylko pogodowe. Na przykład w jednym roku kurki rosną tylko w czerwcu, a w następnym aż trzy miesiące. Papierówki są naszpikowane robakami albo można jeść je spod drzewa z mniejszą ilością „wkładki". Czereśnie potrafią mieć same pestki lub osiągnąć wielkość śliwki (podejrzewam, że to mutanty). Jagody „stoją” w słoikach przy każdej drodze albo znikają zanim człowiek namyśli się, żeby je kupić. Podsumowując: kupuj latem wszystko co tylko pojawi się na targu, przy drodze czy w osiedlowym zieleniaku. Żeby lato nie ominęło Cię szerokim łukiem. Szkoda by było...

Składniki:

  • świeże jagody ok. 300 g
  • cukier
  • cukier puder do posypania
  • Ciasto
  • mąka pszenna tortowa 250 g
  • masło miękkie, pokrojone w kostkę 100 g
  • jajko 1
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól pół łyżeczki
  • zimna woda 40 ml

Sposób przygotowania:

  • Usypać górkę z mąki, zrobić wgłębienie i włożyć w nie kostki masła. Wsypać sól, cukier i wbić jajko.
  • Połączyć składniki. Wlać wodę i połączyć z ciastem aż będzie gładkie.
  • Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na cienki prostokąt. Wykrawać pasy, kroić je na kwadraty.
  • Na każdym kwadracie układać jagody, posypywać je cukrem i składać w trójkąty.
  • Sklejać ciasto na brzegach i na każdym trójkącie wyciąć ,krzyżyk' ostrym nożem.
  • Piec 10-15 minut w temperaturze 200 st. C.
  • Posypywać cukrem pudrem.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze