1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami: Listopadowe refleksje. Żeberka jagnięce z pigwą

Listopad wyjątkowo mi sprzyja. Pomijając kilka mżawkowych dni, ofiarowuje przyjazną temperaturę i nieco słońca.

Nie narzekam na ciemności, choć zawsze o tej porze zastanawiam się, dlaczego nie urodziłam się w Śródziemnomorzu. Na  Sycylii właśnie dojrzewają cytrusy, a we Włoszech jest jeszcze sezon na karczochy. Kreteńczycy tłoczą świeżą oliwę z oliwek i zbierają miód z kasztanowca. U nas mamy cytrusową pigwę lub pigwowiec i to musi nam wystarczyć. Pigwę połączyłam z jagnięciną w aromatycznym sosie. To danie pomaga snuć listopadowe refleksje w całkiem dobrym nastroju!

Składniki
  • Jagnięce żeberka z pigwą w aromatycznym sosie dla dwóch osób
  • mostek jagnięcy 500g
  • owoce pigwy 4 sztuki
  • pomidory bez skóry 1 puszka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa EV 50ml
  • masło klarowane 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • mielona kolendra, kumin i ziele angielskie po 1 łyżeczce
  • mielone goździki 1/3 łyżeczki
  • cynamon 1 laska
  • mielona ostra papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
Sposób przygotowania
  • Mięso oczyścić z tłuszczu, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać przyprawy: kolendrę, kumin, ziele angielskie, goździki i paprykę. Podgrzewać aż wydzielą się aromaty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
  • Na drugiej patelni zrumienić żeberka na ostrym ogniu i dodać je do patelni z przyprawami.
  • Potem pomidory i laskę cynamonu. Lekko posolić i dusić 30 minut.
  • Na patelnię, na której rumieniły się żeberka wyłożyć masło, dodać pigwy pokrojone na ósemki z wydrążonymi uprzednio gniazdami nasiennymi. Polać miodem i smażyć aż pigwy nieco zmiękną.
  • Dołożyć je z całym płynem do żeberek i dusić wszystko razem do miękkości. Ewentualnie doprawić solą.
  • Podawać z pieczywem i czerwonym winem. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze