1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami: Rillettes z gęsi z koniakiem i cytrynową skórką

Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają. Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie. Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.

Listopad do istotny dla mnie kulinarnie czas.
Święty Marcin upomina się o rogale i gęsi.
Kupuję więc biały mak i zagniatam półfrancuskie ciasto.
No i rozbieram kolejną gęś!

Rillettes z gęsi z koniakiem i cytrynową skórką

Składniki
  • uda 2 sztuki
  • sól i młotkowany pieprz
  • listki świeżego tymianku 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny
  • koniak 50 ml
  • smalec z gęsi 1 litr
Sposób przygotowania
  • Uda gęsie opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.
  • Ułożyć w naczyniu, posypać listkami tymianku i polać koniakiem. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
  • Wyjąć mięso z lodówki,ułożyć je w żeliwnym garnku i zalać gęsim smalcem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i piec do miękkości. Mięso powinno odchodzić od kości.
  • Wyjąć je i pokroić na małe kawałki.
  • Włożyć do słoika, zalać gęsim tłuszczem, posypać pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić, aby wystygło,a potem wstawić na noc do lodówki.
  • Podawać z chlebem na zakwasie, marynowanymi rydzami, kiełkami lub czym, kto chce.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze