U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje.|U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje.
U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje.
Dziadek darzył ją wielkim afektem. Mówił do niej, nawoził, głaskał pień. Latem obsypywała się mnóstwem miodowego kwiecia. A w końcu lata dawała ogromne, rumiane owoce. Cudownie soczyste i pełne aromatu. Owoce sypały się pod gruszę. Babcia brała mnie i kosz, i szłyśmy je zbierać. Najpierw wkładałyśmy je w babciny fartuch, a potem do kosza. Gruszkobranie trwało długo, aż do ostatniego owocu. Potem dom pachniał gruszkowym ciastem, gruszkami w syropie, gruszkowym kompotem... Gruszkowe wspomnienia snując, zapraszam na gruszkową tartę z waniliowym sosem! Gruszka z fartuszka! Tarta gruszkowa z waniliowym sosem
Składniki
- Ciasto
- mąka pszenna 250 g
- masło zimne 100 g
- cukier puder 50 g
- żółtka 2
- Sos waniliowy
- mleko 250 ml
- laska wanilii 1 sztuka
- żółtka 5 sztuk
- cukier 100 g
- śmietanka kremówka 250 ml
- Dodatkowo
- świeże gruszki 3-4 sztuki
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Mąkę przesiać na blat, dodać cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka.
- Siekać wszystko razem nożem aż dobrze się połączy. Szybko zagnieść i uformować ciasto w kulę.
- Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt i wyłożyć ciastem formę.
- Nakłuć widelcem spód, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub fasolą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać 10 minut.
- Zdjąć folię i podpiec ciasto jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Sos waniliowy:
- Mleko wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka. Wrzucić też laskę.
- Mleko postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i zostawić aż ostygnie.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą gęstą masę. Cały czas mieszając wlewać mleko z wanilią. Przelać całość przez sitko i postawić w rondelku na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
- Dodać śmietankę i dokładnie razem wymieszać.
Wykończenie:
- Gruszki 3 - 4, w zależności od wielkości, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, połówki pokroić w cienkie plasterki.
- Pokropić sokiem z cytryny.
- Na upieczony spód tarty wyłożyć krem waniliowy. Ułożyć na nim gruszki i całość zapiec 20 minut w temperaturze 200 st.C.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
- Posypać cukrem pudrem i delektować się!