1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami: Tarta gruszkowa z waniliowym sosem

U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje.|U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje.

U dziadków rosła rozłożysta grusza. Stare powyginane gałęzie przypominały mi drapieżne zwierzę. To była grusza indywidualistka. Rosła samotnie, na uboczu, z dala od innych owocowych drzew. Rozpierała się swoimi silnymi ramionami i anektowała dużą część ogrodu. I miała swoje przywileje. Dziadek darzył ją wielkim afektem. Mówił do niej, nawoził, głaskał pień. Latem obsypywała się mnóstwem miodowego kwiecia. A w końcu lata dawała ogromne, rumiane owoce. Cudownie soczyste i pełne aromatu. Owoce sypały się pod gruszę. Babcia brała mnie i kosz, i szłyśmy je zbierać. Najpierw wkładałyśmy je w babciny fartuch, a potem do kosza. Gruszkobranie trwało długo, aż do ostatniego owocu. Potem dom pachniał gruszkowym ciastem, gruszkami w syropie, gruszkowym kompotem... Gruszkowe wspomnienia snując, zapraszam na gruszkową tartę z waniliowym sosem! Gruszka z fartuszka! Tarta gruszkowa z waniliowym sosem

Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 250 g
  • masło zimne 100 g
  • cukier puder 50 g
  • żółtka 2
  • Sos waniliowy
  • mleko 250 ml
  • laska wanilii 1 sztuka
  • żółtka 5 sztuk
  • cukier 100 g
  • śmietanka kremówka 250 ml
  • Dodatkowo
  • świeże gruszki 3-4 sztuki
Sposób przygotowania
Ciasto:
  • Mąkę przesiać na blat, dodać cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka.
  • Siekać wszystko razem nożem aż dobrze się połączy. Szybko zagnieść i uformować ciasto w kulę.
  • Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt i wyłożyć ciastem formę.
  • Nakłuć widelcem spód, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub fasolą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać 10 minut.
  • Zdjąć folię i podpiec ciasto jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Sos waniliowy:
  • Mleko wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka. Wrzucić też laskę.
  • Mleko postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i zostawić aż ostygnie.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą gęstą masę. Cały czas mieszając wlewać mleko z wanilią. Przelać całość  przez sitko i postawić w rondelku na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
  • Dodać śmietankę i dokładnie razem wymieszać.
Wykończenie:
  • Gruszki 3 - 4, w zależności od wielkości, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, połówki pokroić w cienkie plasterki.
  • Pokropić sokiem z cytryny.
  • Na upieczony spód tarty wyłożyć krem waniliowy. Ułożyć na nim gruszki i całość zapiec 20 minut w temperaturze 200 st.C.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
  • Posypać cukrem pudrem i delektować się!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze