1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Miska wiosennych liści z kozim serem i oliwą

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
Wiosna nas zostawiła. Poszła sobie gdzieś dalej? Ledwie porozwijała kwiaty pierwsze, zazieleniła trawniki i drzewa. I już słuch o niej zaginął. Ukryła się, a może zapomniała...

Zimny weekendowy poranek ledwie mnie z domu wyprowadził. A miałam nadzieję, że wyruszę na bazar w pełnym słońcu i z radością będę celebrować wiosenny czas. Liści nakupiłam zielonych, nowalijek pierwszych. Żeby wyrzucić z kuchni ten martwy czas. Zrobiłam sałatkę bardzo wiosenną i wypatruję pogodnego nieba. Może już za chwilę?

Miska wiosennych liści z kozim serem i oliwą

Składniki
twaróg kozi 300 g zioła prowansalskie 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
oliwa EV 200 ml liście rukoli, buraka liściowego i rukwi wodnej 150 g
Sposób przygotowania
Twaróg przełożyć na podwójną gazę, związać dość ciasno rogi gazy i zostawić na sicie, aby odsączyć nadmiar mleka. Wyjąć na miskę, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać, formować kulki, które należy włożyć do szerokiego słoika i zalać oliwą. Odstawić na noc.
Liście wypłukać na sicie i zostawić do odsączenia. Przełożyć je do miski, Dodać kulki z koziego twarogu i polać oliwą, w której ser się marynował.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze