Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia.
Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.
|Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia.
Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.
|Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia.
Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.
|Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia.
Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.
|Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia.
Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.
Pasztety bardzo lubię jeść i robić. Mimo tego znoju... Pasztet powstaje w mojej kuchni raz w tygodniu. Mięsny bądź warzywny. W zależności od ochoty i produktów, które akurat mam w spiżarni. Uwielbiam dobierać składniki, przyprawy i wyobrażać sobie końcowy smak. Pasztet smakuje mi zawsze i o każdej porze. Wczoraj upiekłam warzywną wersję. Spróbujcie razem ze mną...
Pasztet z batatów,fasoli i polenty
Składniki
- batat 1 duży ziemniak
- fasola biała ugotowana na parze 250 g
- polenta gruba 5 łyżek
- jajka wiejskie 2 sztuki
- szalotki pokrojone w kostkę 2 sztuki
- czosnek pokrojony drobno 2 ząbki
- świeży tymianek, listki 2 łyżki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- chili w proszku 1 łyżeczka
- sól morska i pieprz do smaku
- olej kokosowy 5 łyżek lub więcej
Sposób przygotowania
- Fasolę odsączyć na sicie.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Batata obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
- Na blachę do pieczenia z papierem wyłożyć kawałki batata. Posolić i skropić olejem. Piec 20 minut.
- Patelnię z olejem kokosowym postawić na rozgrzanej płycie. Na reszcie oleju podsmażyć kumin i kolendrę, a następnie zblanszować szalotki i czosnek.
- Upieczonego batata przełożyć do blendera, dołożyć wszystko z patelni,dodać jajka,fasolę i razem zmiksować. Dodać polentę, a potem listki tymianku,chili i sól. Wymieszać łyżką i ewentualnie dodać do smaku soli i pieprzu.
- Foremkę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z blendera i wyrównać łyżką wierzch. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut.
- Wystudzić i pokroić na smaczne kawałki.