1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczone młode buraczki z cytryną i miodem za kuchennymi drzwiami

fot.Anna Kaminska
fot.Anna Kaminska
Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!|Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!

W koszu nowy zapas zieleniny od ulubionego rolnika.
Piękne liście i korzenie, jędrne i młode.
Kwintesencja wiosennego plonu.
Wybieram pęczki buraczków, mam na nie pyszny pomysł.
Można zjeść je same, z mięsem lub rybą.
Możliwości jest wiele.
Dobrze mieć wybór.

Pieczone młode buraczki z cytryną i miodem

Składniki
  • młode buraczki pęczek lub dwa młode
  • młode cebule ze szczypiorem, dwie sztuki
  • sok z cytryny z połowy
  • oliwa 50 m
  • miód 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  • Oliwę łączymy z cytrynowym sokiem.
  • Cebule kroimy razem ze szczypiorem.
  • Od buraczków odcinamy liście, obieramy je ze skórki i dokładnie myjemy pod strumieniem wody.Większe przekrawamy na połowę. Gotujemy na parze 10 minut.
  • Na patelnię wylewamy miód i podgrzewamy go.
  • Wkładamy buraczki i dusimy, aż płyn częściowo odparuje. Dodajemy cebulę i chwilę razem smażymy.
  • Wykładamy wszystko na półmisek, polewamy sokiem z oliwą i posypujemy solą i pieprzem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze