1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierogi z pieczarkami i leśnym grzybem

Uwielbiam zagniatać, wałkować , lepić... i patrzeć, jak powstają pierogowe cudne kształty! To ja jestem w tym procesie naczelnym plastykiem i zdecyduję, że ulepię co mi w duszy gra.

- Jakie ciasto? Jaki farsz? jakie pierogi? - zapyta On...

- Z okazji zimna w eterze pieczarkowe z leśnymi grzybami  - odpowiem pełna ekscytacji. Idealne aby zasiąść do wspólnego stołu i sięgać po kolejny grzybowy pierożek. Popijając je czym kto lubi - czerwonym barszczem, winem lub rosołem!

Składniki: farsz: pieczarki 500 g, suszone leśne grzyby 100 g,  szalotka 1, klarowane masło 2 łyżki, sól i pieprz do smaku przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sicie i w garnuszku zalewamy woda. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gotujemy je przez 15 minut i odcedzamy na sitku. Pieczarki i ugotowane grzyby kroimy na kawałki. Szalotkę siekamy, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy szalotkę. Po 3 minutach wrzucamy grzyby i dodajemy resztę masła. Podsmażamy razem, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy. ciasto: mąka pszenna bio 300 g,  jajka z wiejskiego chowu 4, szczypta soli przygotowanie: Mąkę wysypujemy na blat, tworząc z niej ‚krater’. We wgłębienie wsypujemy sól i wlewamy jaja. Widelcem zarabiamy jajka z mąką. Kiedy mąka i jajka się połączą, zagniatamy ciasto dłonią, aż stanie się elastyczne. Tworzymy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, na które kładziemy porcje nadzienia. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

Podajemy polane masłem lub podsmażone na maśle.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze