1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Placki slow z pokrzywą

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
Wiadomo, że w maju wszystko jest najpiękniejsze! I niebo, i kwiaty, i zieleń, i miłość... I chwasty!

Toteż jak naczęściej idę w łąki. Pasjami brnę w zieloności i łanach żółtych mleczy.
Zawsze mam ze sobą płócienną torbę i nożyczki. Bo tnę namiętnie: szczaw, mniszek, chrzan, pokrzywę, kurdybanek...
Uwielbiam potrawy z chwastami. Są takie soczyste i slow.
I można zrobić z nimi wszystko - tartę, ciasto, omlet, palcki, pierogi, sałatkę...
Dlatego w łąki marsz!

Placki slow z pokrzywą

Składniki
mąka pszenna: 3 łyżki mąka z ciecierzycy: 3 łyżki liście pokrzywy: 100g szczypiorek: 1 łyżka jajo ze wsi mleko: 50 ml
sól, pieprz
oliwa EV do smażenia
Sposób przygotowania
Liście pokrzywy płuczemy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je drobno. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajo, wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz, pokrzywę i szczypiorek. Mieszamy delikatnie. Smażymy placki na rozgrzanej oliwie. Podajemy od razu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze