Czasem deszcz, czasem deszcz ze śniegiem... Przeplatane szarością i wilgocią. Trafia się też przymrozek, który jak zwykle zaskakuje drogowców. Wydluża korki w mieście i zwiększa stan napięcia każdego posiadacza auta.
Grudzień za pasem daje nadzieję na kolorowe święta i pozwoli zapomnieć o parszywych widokach za oknem. Przenoszę się do kuchni z większą chęcią na pieczenie i konkretne smaki. Wina nie brakuje i dajemy radę. Czego wszystkim życzę!
Składniki
włoska polenta 200 g
woda 1 litr
sól 1 łyżka
ser z niebieską pleśnią 50 g
świeżo mielony pieprz do smaku
masło 50 g
natka pietruszki do podania
świeży łosoś filet 200 g
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i stopniowo wsypujemy polentę, cały czas mieszajac rózgą kuchenną. Gotujemy ok. 5 minut, zmiejszając ogień. Dodajemy pieprz i masło. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Rozkładamy polentę do naczyń, dodajemy łososia pokrojonego na kawałki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15 - 20 minut. Danie podajemy udekorowane listkami pietruszki.