1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Polenta zapiekana z łososiem i serem z niebieską pleśnią

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Czasem deszcz, czasem deszcz ze śniegiem... Przeplatane szarością i wilgocią. Trafia się też przymrozek, który jak zwykle zaskakuje drogowców.  Wydluża korki w mieście i zwiększa stan napięcia każdego posiadacza auta.

Grudzień za pasem daje nadzieję na kolorowe święta i pozwoli zapomnieć o parszywych widokach za oknem. Przenoszę się do kuchni z większą chęcią na pieczenie i konkretne smaki. Wina nie brakuje i dajemy radę. Czego wszystkim życzę!
Składniki
włoska polenta 200 g woda 1 litr sól 1 łyżka ser z niebieską pleśnią 50 g świeżo mielony pieprz do smaku masło 50 g natka pietruszki do podania świeży łosoś filet 200 g
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i stopniowo wsypujemy polentę, cały czas mieszajac rózgą kuchenną. Gotujemy ok. 5 minut, zmiejszając ogień. Dodajemy pieprz i masło. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Rozkładamy polentę do naczyń, dodajemy łososia pokrojonego na kawałki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15 - 20 minut. Danie podajemy udekorowane listkami pietruszki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze