Zimowe zachcianki kulinarne czasami mnie zaskakują. Śnieg, mróz, zawieja, a ja chciałabym sorbet, schłodzony cydr lub sushi! Potem nachodzi mnie fala na rozgrzewanie i w mojej kuchni królują dania - otulacze.|Zimowe zachcianki kulinarne czasami mnie zaskakują. Śnieg, mróz, zawieja, a ja chciałabym sorbet, schłodzony cydr lub sushi! Potem nachodzi mnie fala na rozgrzewanie i w mojej kuchni królują dania - otulacze.
Potrawy z dwóch biegunów rządzą moimi kubkami smakowymi. A może to kubki smakowe rządzą mną?! W każdym razie jest ciekawie, a nawet intrygująco. Zimowa nuda w kuchni mi nie grozi. Wyłuskuję sezonowe produkty i staram się wycisnąć z nich wszystko. Ostatnio mam ochotę na kasze. Ale łączę je z różnymi lekkimi składnikami. Dodaję nietypowe przyprawy. Szukam niebanalnego smaku. Co smakuje zimą? Quinoa nieco orientalna..
Składniki
- biała quinoa 100g
- pieczarki 100g
- czosnek pokrojony 1 ząbek
- szczypiorek pokrojony mały pęczek
- imbir świeżo starty 1 łyżka
- świeża kolendra do posypania
- czarny sezam do posypania
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Quinoa ugotować w podwójnej ilości wody w stosunku do wagi.
- Posolić i przykryć pokrywką, zostawiając na ciepłej blasze.
- Pieczarki oczyścić i pokroić je w paski.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć grzyby.
- Do miski włożyć quinoa, pieczarki, szczypiorek, czosnek i imbir.
- Lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Posypać kolendrą i czarnym sezamem.
- Wszystkiego pysznego!