1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tatar z łososia i awokado

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Zima, zimno, mróz!  Kto nie lubi, tak jak ja, ręce do góry i częstuję kieliszkiem żurawinowej nalewki.  Kto kocha, lubi, szanuje, skrobie szron i sprząta śnieg z mojego auta!

Jakaś sprawiedliwość musi być , czyli każdemu według potrzeb. Maksyma ta jest znów na topie i nie ma co się jej wypierać... Bo zimno dociera wszędzie. Mam wrażenie, że czyha na mnie w każdym zakamarku, spada na mnie zza węgła każdego budynku, a wspomaga się jeszcze lodowatym wiatrem. Jednym słowem zima jest jak zły sen. To dla kogo kieliszek żurawinowej nalewki...?

Składniki
łosoś wędzony na zimno 250 g chrzan Wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka oliwa 1 łyżeczka koperek 1 łyżeczka dojrzałe awokado Hass 1 sztuka sól i pieprz do smaku sok cytrynowy 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Tatar z łososia i awokado. Łososia kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, chrzan Wasabi, oliwę i mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do ryby.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ oddzielamy od skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy.
Awokado umieszczamy w metalowej obręczy i lekko ugniatamy łyżką.  Następnie do obręczy wkładamy przygotowanego łososia i tak samo ugniatamy. Wykładamy całość na talerz lub deskę do serwowania.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze