Zima, zimno, mróz!
Kto nie lubi, tak jak ja, ręce do góry i częstuję kieliszkiem żurawinowej nalewki.
Kto kocha, lubi, szanuje, skrobie szron i sprząta śnieg z mojego auta!
Jakaś sprawiedliwość musi być , czyli każdemu według potrzeb.
Maksyma ta jest znów na topie i nie ma co się jej wypierać...
Bo zimno dociera wszędzie. Mam wrażenie, że czyha na mnie w każdym zakamarku, spada na mnie zza węgła każdego budynku, a wspomaga się jeszcze lodowatym wiatrem. Jednym słowem zima jest jak zły sen.
To dla kogo kieliszek żurawinowej nalewki...?
Składniki
łosoś wędzony na zimno 250 g
chrzan Wasabi 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
koperek 1 łyżeczka
dojrzałe awokado Hass 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
sok cytrynowy 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Tatar z łososia i awokado. Łososia kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, chrzan Wasabi, oliwę i mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do ryby.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ oddzielamy od skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy.
Awokado umieszczamy w metalowej obręczy i lekko ugniatamy łyżką. Następnie do obręczy wkładamy przygotowanego łososia i tak samo ugniatamy. Wykładamy całość na talerz lub deskę do serwowania.