To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.|To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.|To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.
Pełnymi garściami czerpię ze swojego ziołowego ogródka. Przerzucam się ochoczo na kuchnię bardziej roślinną. Ale jest też u mnie druga strona tej entuzjastycznej... J. ni stąd, ni zowąd oczekuje mięsnych uciech na majowym talerzu! Niby pochwala zieleninę, zajada się sałatami i chrupie solidarnie ze mną rzodkiewki, ale... Ulegam i obok majowych cudów z grządki od dobrego rolnika wkładam do pieca słuszną porcję dobrego mięsa.
Wieprzowina długo pieczona w piwie
Składniki
- łopatka wieprzowa rasy puławska ok. 1 kg
- czosnek 2 ząbki
- sól morska 1 łyżka
- pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
- pieprz cayenne 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- cukier muscovado 1 łyżeczka
- świeże zioła listki tymianku, majeranku i oregano - 1 łyżka
- dodatkowo 2-3 gałązki tymianku i majeranku
- liście laurowe 2
- oliwa 2 łyżki
- piwo porter 1 butelka
- sznurek do związania mięsa
- do podania świeży ciemny chleb na zakwasie, listki rukwi wodnej
Sposób przygotowania
- Mięso myjemy i osuszamy papierem.
- W moździerzu rozcieramy czosnek z łyżeczką soli na pastę. Dodajemy kolendrę i razem rozcieramy. Sól mieszamy z cukrem, pieprzem i listkami ziół.
- Nacieramy mięso z obu stron pastą czosnkową, a następnie mieszaniną soli i ziół. Związujemy sznurkiem w zgrabny kawałek. Pod sznurek wkładamy gałązki tymianku i majeranku i liście laurowe.
- Wkładamy mięso do brytfanki, w której będzie się piekło, polewamy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień wyjmujemy mięso i zostawiamy je w temperaturze pokojowej na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Do formy z mięsem wlewamy piwo porter i wstawiamy do pieca. Pieczemy 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy pod przykryciem 3 godziny od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy jeszcze ok. godzinę.
- Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na pół godziny, a nastepnie przekładamy je na półmisek. Sos przecedzamy przez sitko i zlewamy do sosjerki.
- Sosem polewamy kromki chleba, za pomocą widelca odrywamy kawałki pieczonej wieprzowiny, kładziemy na chlebie i dodajemy listki przepysznej rukwi wodnej.
Życie jest piękne!