1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Za Kuchennymi drzwiami: Kanapka listopadowa z persymoną, kiełbasą i serem

Nie znoszę porannego pośpiechu. Picia kawy ,na dwa łyki', jedzenia ,na kolanie'. Śniadanie to dla mnie wyjątkowy czas. Musi być wolno i pysznie.

Zdecydowanie ciepłe śniadania wygrywają nad ,suchym prowiantem'. Tak też jest z kanapką. Jeżeli już, to ciepła, bogata i z ulubionych składników. Właśnie taki kanapkowy wariant daje mi najwięcej smakowych przyjemności. Otula, godzi z otaczającym światem, buduje pozytywne nastawienie do koniecznych obowiązków. No i można taką kanapką zastąpić też lunch. Polecam! LISTOPADOWA KANAPKA Z PERSYMONĄ, DOJRZEWAJĄCĄ KIEŁBASĄ I PLEŚNIOWYM SEREM

Składniki
  • paluch na zakwasie z ciemnej mąki z ziarnami
  • plasterki dojrzewającej kiełbasy z orzechami
  • owoc persymony/ kaki
  • ser z białą pleśnią o ostrym smaku
  • liście jarmużu
  • oliwa EV
Sposób przygotowania
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C.
  • Paluch przekroić wzdłuż i skropić oliwą. Położyć na blachę w piekarniku.
  • Persymonę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Tak samo kiełbasę i ser z białą pleśnią.
  • Z piekarnika wyjąć podgrzany spód bułki. Ułożyć na nim ser pleśniowy, kiełbasę, plastry khaki i liście jarmużu. Przykryć drugą częścią bułki i zapiec w piekarniku do czasu aż ser zacznie się topić.
  • Paluch przekroić na pół. Pysznego dnia!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze