Zielone, zielone, zielone...
Bawię się zielonym w kuchni.
Jestem pysznie osaczona!
Błądzę po wiejskich łąkach, przemierzam podmiejskie ścieżki.
Znoszę zielone.
Ostatnio był to zielony kosz szczawiu, mniszka i pokrzyw.
Dodaję do tego zielone warzywa i zioła.
Namiętnie kupuję zielone szparagi.
Dzisiaj podaję miskę zielonego bulguru!|Zielone, zielone, zielone...
Bawię się zielonym w kuchni.
Jestem pysznie osaczona!
Błądzę po wiejskich łąkach, przemierzam podmiejskie ścieżki.
Znoszę zielone.
Ostatnio był to zielony kosz szczawiu, mniszka i pokrzyw.
Dodaję do tego zielone warzywa i zioła.
Namiętnie kupuję zielone szparagi.
Dzisiaj podaję miskę zielonego bulguru!
Składniki
- kasza bulgur 1 szklanka
- bulion warzywny 2 szklanki
- zioła: mięta, natka pietruszki, kolendra po 1 łyżce
- zielone szparagi pół pęczka
- szczypiorek pół pęczka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Kaszę zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i przykryć. Zostawić na 15 minut.
- Zioła i szczypiorek posiekać.
- Szparagi opłukać, osuszyć i odłamać końcówki. Za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw pokroić je w pasma. Zalać łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Odstawić.
- Kaszę odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
- Połączyć bulgur w misce z ziołami i szczypiorkiem.
- Na wierzchu ułożyć szparagi. Polać sosem z marynowania szparagów.
- Wszystkiego zielonego!