1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia w różowych szpilkach: duet zielonej herbaty i jaśminu

Nalewam sobie kolejną filiżankę zielonej herbaty jaśminowej. Nawet nie wiem która to już dzisiaj - może czwarta, może piąta, powoli zbliżam się do opróżnienia zawartości drugiego dzbanka. Herbatę wlewam w siebie litrami. Może podświadomie liczę na to, że uspokajający zapach jaśminu ukoi moje zszarpane nerwy, a flawonoidy przedłużą mój bez-nowotworowy żywot. |Nalewam sobie kolejną filiżankę zielonej herbaty jaśminowej. Nawet nie wiem która to już dzisiaj - może czwarta, może piąta, powoli zbliżam się do opróżnienia zawartości drugiego dzbanka. Herbatę wlewam w siebie litrami. Może podświadomie liczę na to, że uspokajający zapach jaśminu ukoi moje zszarpane nerwy, a flawonoidy przedłużą mój bez-nowotworowy żywot.

Mam wrażenie, że spożywanie zdrowej żywności, bogatej w antyoksydanty, stało się ostatnio modne, a naukowcy co chwila ogłaszają listę kolejnych magicznych produktów, które wspomogą nas w naszej anty-wolnorodnikowej krucjacie. Przeglądając listę żywności bogatej w polifenole, dochodzę do wniosku, że nie taki diabeł straszny, jak go malują, a zdrowe odżywianie mogłoby być całkiem przyjemnym doświadczeniem. Ciemne winogrona, czekolada i czerwone wino - poproszę taki zestaw już teraz! Zamiast walki z niezdrowym odżywianiem, skupiam się na tym, co dla mnie, z perspektywy osoby, która chce dumnie mówić o sobie per "kucharz", jest ważniejsze - na smaku. Nie oszukujmy się, gdybym miała do wyboru miskę sałatki - mdłej, ale  posiadającej tyle drogocennych składników odżywczych, że przeciętny śmiertelnik nie jest ich nawet w stanie spamiętać - i zniewalającą smakiem kanapkę z grubym plastrem, ociekającego cholesterolem, grillowanego steku z sosem béarnaise, bez zawahania wybrałabym tę drugą opcję. Na szczęście w rzeczywistości nic nie jest po prostu białe albo czarne i można stworzyć danie, które będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Najważniejsze jest osiągnięcie kompromisu. Dressing na bazie oleju lnianego może okazać się znakomitym dodatkiem do sałatki z młodych warzyw pieczonych w słodko-kwaśnej glazurze, a łyżka masła świetnie wpłynie na smak i konsystencję kaszy jaglanej. W swojej kuchni staram się znaleźć złoty środek. Kiedy zaczniecie go szukać, zobaczycie, że jest to prostsze niż początkowo może się wydawać. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na deser, który posmakuje wszystkim tym, którzy tak jak ja są uzależnieni od zielonej herbaty jaśminowej i nie mają nic przeciwko temu, by skosztować jej smaku w nieco innej formie. Jeśli macie ochotę na kolejną filiżankę esencjonalnego, chińskiego naparu, ale macie wrażenie, że jednak istnieje górna granica płynów, które ludzki organizm może dziennie przyjmować bez uczucia przesycenia, to deser dla Was. Mimo, że lista składników jest długa, a efekt końcowy wydaje się skomplikowany, uwierzcie, że całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się receptury i odpowiednie zaplanowanie czasu, spędzonego w kuchni. Gwarantuję Wam, że efekt pozytywnie Was zaskoczy i przy stosunkowo małych nakładach pracy stworzycie deser, którym nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Delikatny mus z białej czekolady, aromatyzowany zieloną herbatą i kwiatami jaśminu tworzy świetny duet z pełnoziarnistymi ciasteczkami digestive przełożonymi kremem melisowo-limonkowym. Całości dopełniają  odrobina "piasku" herbacianego i kwaskowaty sos malinowy. Brzmi dobrze, prawda?

Składniki
  • Mus z białej czekolady z jaśminem i zieloną herbatą:
  • (blacha 10x15 cm)
  • mleko 150 ml
  • śmietanka kremówka 36% 200 ml
  • zielona herbata 1 łyżka
  • kwiatu jaśminu* 25 g
  • biała czekolada 100 g
  • żelatyna 1 łyżka
  • Ciasteczka digestive**:
  • mąka pszenna razowa 80 g
  • mąka pszenna 50 g
  • sól 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • miękkie masło 50 g
  • cukier 1 łyżka
  • mleko 25 ml
  • Krem limonkowo-melisowy: 150 g mascarpone - 150 g 100 ml śmietanka kremówka 36% - 100 ml sok i skórka otarta z jednej limonki posiekane liście melisy - 3 łyżki cukier puder - 1 łyżka Sos malinowy: maliny - 250 g płynny miód naturalny - 2 łyżki "Piasek" z zieloną herbatą: zielona herbata - 1 łyżka bułka tarta - 20 g cukier puder - 1 łyżeczka zimne masło - 1 łyżka Dodatkowo: cukier puder kwiaty jaśminu do dekoracji
Sposób przygotowania
*jeśli nie macie dostępu do świeżych kwiatów jaśminu, użyjcie herbaty zielonej jaśminowej

**jeśli nie chce Wam się piec ciasteczek samodzielnie, użyjcie kupnych

 

Przygotowanie musu z białej czekolady: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Mleko zagotować z herbatą i jaśminem. Zdjąć z ognia, przykryć garnek pokrywką i odstawić na 15 minut, żeby mleko wchłonęło aromaty. Przelać mleko przez sitko i wyrzucić herbatę i kwiaty. Ponownie podgrzać mleko, aż będzie ciepłe. Do ciepłego mleka dodać napęczniałą żelatynę. Czekoladę roztopić nad parą wodną i dodać do mleka z żelatyną. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę bardzo delikatnie wymieszać z mlekiem z czekoladą.

 

Mus przelać do silikonowej formy albo do metalowej formy wysmarowanej olejem i dokładnie wyłożonej folią spożywczą (należy obłożyć folią także boki formy i starać się, żeby folia była w miarę możliwości gładka). Wstawić do lodówki na 45-60 minut. Gotowy mus bardzo delikatnie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

 

Przygotowanie ciastek digestive: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość około 0.5 cm. Wycinać kółeczka o średnicy około 4-5 cm (powinno wyjść około 12 ciastek). Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez około 15 minut. Studzić na kratce.

 

Przygotowanie kremu limonkowo-melisowego: Śmietankę podgrzać w garnku z melisą i skórką otartą z limonki. Zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do zaromatyzowania na 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez sitko i schłodzić śmietankę w lodówce. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawać mascarpone, uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Na sam koniec wmieszać sok wyciśnięty z limonki. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez 30 minut. Kremem przekładać ciasteczka.

 

Przygotowanie sosu malinowego: Maliny umieścić w rondelku i zagotować. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Gotowy sos posłodzić miodem.

 

Przygotowanie piasku: Wszystkie składniki zmiksować razem w malakserze (albo utrzeć w moździerzu).

 

Przygotowanie deseru: Na talerzu ułożyć ciastko przełożone kremem i oprószyć je cukrem pudrem. Posmarować talerz odrobiną sosu malinowego i delikatnie ułożyć na nim mus z białej czekolady. Posypać "piaskiem" i udekorować kwiatami jaśminu.

 

Podsumowanie przepisu
 

Zobacz: szpilki lakierowane

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze