Kulinarne wspomnienia: Konkurs Ole!- ROZSTZRYGNIĘCIE

Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia… ta sentencja Georgea Bernarda Shawa doskonale oddaje nasze myślenie w tworzeniu i kreowaniu produktów marki OLE!

To właśnie wspólne spędzanie czasu podczas przyrządzania i spożywania posiłków sprawia, że zbliżamy się do siebie i uwalniamy pozytywne emocje. Marka OLE! wierzy, że każde danie ma swój niepowtarzalny charakter, a nasze warzywne przysmaki nadają im wyjątkowego smaku i innowacyjności. Temperament oliwki, oryginalność suszonych pomidorów czy niebanalność kaparów sprawiają, że jedzenie potraw, do których je dodajemy wprawia w niezwykły klimat i pomaga tworzyć ciekawe historie.

Chwilo trwaj, kulinarne inspiracje OLE!

Finezyjne rodzinne śniadanie

Kanapka ze szpinakiem, boczkiem, jajkiem w koszulce i kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

Składniki:

  • 1 bułka
  • garść szpinaku
  • odrobina masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 plasterek boczku
  • 1 świeże jajko
  • 1 łyżka kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • masło czosnkowe/ twarożek/majonez
  • rukola
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)

Szpinak myjemy i osuszamy.  Jajko roztrzepujemy do miski (żółtko powinno być zwarte). Masło rozgrzewamy i smażymy na nim szpinak. Wyciskamy czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy odrobinę sosu sojowego.  Na suchej patelni smażymy boczek, tak aby stał się chrupki. Bułkę opiekamy w piekarniku. W tym czasie w małym garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet. Energicznie mieszamy wodę za pomocą łyżki, aż zrobi się wir. W sam jego środek wlewamy ostrożnie jajko z miseczki. Gotujemy ok. 2-3 min. Ciepłą bułkę smarujemy masłem, twarożkiem lub majonezem. Na jedną połowę nakładamy szpinak, boczek, rukole i ugotowane jajko (ważne żeby było podane od razu po ugotowaniu), lekko  je nacinamy (aby żółtko wypłynęło). Na jajko nakładamy kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE! i piórka czerwonej cebuli.

Wyborny lunch z przyjaciółmi

Makaron w sosie gorgonzola z rozmarynem i Pasteną pastą z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu np. Farfalle
  • 2 łyżki Pasteny – pasty z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!
  • małe opakowanie śmietany 18% lub 30%
  • 70g sera pleśniowego (np.gorgonzola)
  • gałązka rozmarynu + do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek kroimy na cienkie plasterki lub siekamy. Palnik ustawiamy na niewielki ogień. Na patelnię wlewamy śmietanę i wrzucamy czosnek. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Po chwili dorzucamy posiekane igiełki rozmarynu i Pastenę z suszonych pomidorów z serem corregio OLE! Gotujemy na małym ogniu, aby składniki się połączyły i ser się całkowicie rozpuścił. Doprawiamy solą i chilli. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy gałązką rozmarynu.

Romantyczna kolacja we dwoje

Sałatka z krewetkami i czosnkiem włoskim w oleju OLE!

Składniki:

  • opakowanie krewetek + 2 łyżki masła
  • czosnek włoski w oleju OLE!
  • sałata
  • 1 pomarańcza
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubiona zielenina (np. koperek, pietruszka) można dodać również prażone pestki słonecznika
  • oliwa, łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Masło rozpuszczamy na patelni i od razu wrzucamy krewetki. Dodajemy posiekane ząbki czosnku włoskiego w oleju OLE!, zioła i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 5 minut. Do oliwy dodajemy musztardę. Na dużym półmisku układamy sałatę, pokrojone kawałki pomarańczy, mogą być też pomidory. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i na koniec polewamy olejem ze słoiczka z czosnkiem OLE!. Skrapiamy również sokiem z cytryny. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Pytanie konkursowe:

Jakie dania kojarzą się Wam ze szczególnymi wydarzeniami w życiu Waszym lub Waszej rodziny? Opiszcie swoje wspomnienia w 5 zdaniach.

Nagrody:

Nagroda główna: Blender + zestaw produktów OLE!

3x wyróżnienie: set (filiżanka z podstawkiem OLE!) + zestaw produktów.

  • 1 x Pomidory suszone w oleju z ziołami
  • 1 x Kapary w oleju z czosnkiem
  • 1 x Pastena z oliwkami
  • 1 x Oliwki mix z suszonymi pomidorami w oleju z ziołami

Co trzeba zrobić?
1. Wyślij odpowiedź na adres konkurs.portal@zwierciadlo.pl
2. Na odpowiedzi (w 5 zdaniach) czekamy w terminie:
27.06.2018 r.- 11.07.2018 r.
3. Biorąc udział w konkursie, akceptujesz regulamin konkursu
4. Nagrody trafią do autorów najciekawszych odpowiedzi.

Uwaga! Koniecznym warunkiem prawidłowego zgłoszenia jest wpisanie nazwy konkursu w tytule maila!

Poniżej podajemy listę laureatów. Gratulujemy zwycięzcom!

Nagroda główna: Blender + zestaw produktów OLE!
  • angela279
3x wyróżnienie: set (filiżanka z podstawkiem OLE!) + zestaw produktów.
  • maksi3005
  • WiolettaZ
  • panilabuz