Oto moje autorskie przepisy na dżemy, które jeszcze teraz możecie zrobić.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z różowym winem
(na 6 słoików po 500g)
- 1,4 kg rabarbaru
- 1,1 kg truskawek
- ¼ butelki różowego wina
- 500 g cukru brązowego
- 500 g cukru białego
- żelatyna do dżemów (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- 3 łyżeczki cynamonu
Zacznij od obrania i pokrojenia rabarbaru oraz truskawek. Rabarbar w plasterki a truskawki wystarczy przepołowić, żeby pozostały zgrabne kawałki.
Smaż rabarbar wymieszany z żelatyną i brązowym cukrem przez 15 minut na dużym ogniu. Dodaj truskawki i smaż kolejne 30 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj wino i cynamon, wymieszaj i smaż 20 minut.
Wyłącz gaz i mieszaj, aż zniknie piana, po czym wlewaj do słoików, które od razu należy zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 30 minutach możesz je odwrócić z powrotem.
Dżem wiśniowy z wanilią
(na 8 słoików po 300g)
- 3 kg wiśni
- 3 laski wanilii
- 1 kg cukru
- 2 żelfixy
Wiśnie trzeba niestety drylować… ale jak już to zrobisz, zmieszaj je z żelfixem i smaż 15 minut. Dodaj cukier i smaż. Na drugim palniku zagotuj w 200ml wody i gotuj z laską wanilii przez 10 minut. Wyjmij, rozkrój i zdrap z wnętrza „nasionka” wanilii, dodaj do gotującego się dżemu. Mieszaj regularnie i smaż max 45 minut.
Rozlej do słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. I po 20 minutach obróć z powrotem.