1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Semifreddo kawowe z bezą i wiśniami

 

Pisałam o kawie i długo się zastanawiałam, co wam ugotować. W związku z pogodą nie mogłam się powstrzymać od czegoś chłodnego…

Mam dla was swój przepis na Semifreddo kawowe z bezą i wiśniami. Wiśnie można wedle smaku zamienić na rodzynki albo pistacje. Ale ponieważ jeszcze jest sezon na wiśnie, to czemu by nie skorzystać?

Poza moim własnym przepisem, chciałam jeszcze wam pokazać cudowny film, też o kawie, też na słodko, ale oczywiście inaczej… Uważam, że cała seria tych filmów jest przepiękna. Ponieważ nie chcę tu nikogo reklamować, to też nie wymienię marki, która te filmy przygotowuje, jednakże nie mogę się powstrzymać od ich polecenia, bo są po prostu piękne!

[yframe url='https://www.youtube.com/watch?v=B7quqqwh62s&feature=list_other&playnext=1&list=SPCF52ACE7EC87C5D8']

Składniki
  • śmietana 36 % 400 ml
  • jajka, duże 3 szt.
  • cukier puder 150 g
  • mocna, zaparzona i schłodzona kawa 1/2 szklanki
  • drylowane wiśnie garść
  • masło łyżka
  • pieprz odrobina
  • duże bezy 3 sztuki
  • starta na wiórki czekolada garść
Sposób przygotowania

Ubij śmietanę na sztywno w schłodzonej misce. Utrzyj żółtka z cukrem do białości i na końcu ubij białka na sztywno. Zmieszaj schłodzoną, najlepiej bardzo mocną kawę z koglem moglem i połącz go po kolei z bitą śmietaną i białkami. Całość mieszaj bardzo delikatnie, by zachować puszystość, czyli od środka do boków, przekręcając miskę. Delikatnie dodaj pokruszone bezy i drylowane wiśnie. Wlej masę do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmij 15-20 minut przed podaniem, by nie było zbyt twarde. Posyp wiórkami czekolady.

Zobacz także: pudry bananowe

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze