1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Z najstarszych przepisów świata...

Inspiracji dostarczył mi jeden z przepisów z glinianych tabliczek z Yale. Mięso ptaka o wyjątkowo delikatnym mięsie połączono z porem, czosnkiem, cebulą, octem, „aromatyzowanym drewnem”, samidu, piwem, andahsu i podano z kaszą. Ja postanowiłam tak przyrządzić przepiórkę.

Przepiórki znad Eufratu.

Składniki na dwie porcje:

2 przepiórki (młode, około 6 tygodni) 1/4 małego i cienkiego pora 1/2 ząbka czosnku 6 listków natki pietruszki 2 suszone daktyle 1/4 l. piwa pszenicznego niepasteryzowanego sól + pieprz 2 ziarna jałowca 2 łyżeczki octu jabłkowego olej do smażenia

Por, czosnek, natkę pietruszki i daktyle posiekaj bardzo drobno. W misce utrzyj mieszankę z pozostałymi przyprawami i odrobiną tłuszczu. Tym nadzieniem nafaszeruj umyte przepiórki. Rozgrzej mocno tłuszcz i obsmaż przepiórki z każdej strony. Gdy już będą złote, odstaw je z ognia, by tłuszcz lekko ostygł i podlej przepiórki połową piwa. Przykryj i zamieść z powrotem na ogniu. Podlewaj systematycznie aż skończy się piwo. Przepiórki są gotowe, gdy już są miękkie i zrumienione na złoto.

Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze