Lato zamknięte w słoiku: Zdrowe przetwory

Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe. Takie są przepisy w Zdrowych przetworach – najnowszej książce Jolanty Naklickiej-Kleser. Tę najsmakowitszą premierę książkową przełomu lata i jesieni – sezonu przetworów, musi mieć każdy, kto chce cieszyć się domowymi pysznościami przez cały rok. Wśród 80 przepisów na przetwory znajdą się konfitury, kiszonki, pesto, a także przydatne w kuchni dodatki jak oliwy, ekstrakty z wanilii i wiele, wiele innych.

Ciesz się pysznymi smakami domowej roboty przez cały rok. Premiera książki Zdrowe przetwory już 22 sierpnia 2018.

Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami własnej roboty, czy masz już doświadczenie, ale chcesz wprowadzić zdrowsze rozwiązana do swoich słoików, Zdrowe przetwory są dla ciebie! Jolanta Naklicka-Kleser zaprasza wszystkich do czasów swojego dzieciństwa, gdzie, jako mała dziewczynka przyglądała się na wsi całemu procesowi wekowania i sezonowości, a także w wyprawę po smakach, które odkrywała podczas swoich podróży w najdalsze kierunki świata.

W książce Zdrowe przetwory znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy tradycyjnych receptur, jak i poszukiwacze ich nowych odsłon. Ponadto autorka wzbogaci listę przetworów przepisami na swoje autorskie przysmaki. Od teraz w twojej spiżarni zagoszczą m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem, eliksir z kurkumy, imbiru i miodu na przeziębienie. Oprócz tego – garść przepisów na oliwy smakowe, octy owocowe, kompozycje przypraw z suszonych ziół, pudry warzywne i owocowe. Książka Zdrowe przetwory jest nie tylko zdrową, ale także nowoczesną odsłoną procesu przygotowania przetworów. Zawiera przepisy, przy których nie trzeba stać godzinami i pilnować by się nie przypaliły – domowy dżem z chia przygotujesz w kilkanaście minut. Domowe pesto z czosnku niedźwiedziego powstanie zaledwie w ciągu kilku minut.

Wszystkie przepisy w książce nie zawierają cukru. Autorka doradzi, kiedy stosować syrop klonowy, a kiedy lepszym pomysłem jest miód lub pektyna jabłkowa – nie musisz więc eksperymentować ani dochodzić do najlepszych rozwiązań metodą prób i błędów. Nabieraj zdrowych umiejętności od początku lub pozwól autorce towarzyszyć ci podczas wprowadzania zdrowych zmian.

Jolanta Naklicka-Kleser omawia techniki, które pozwolą ci zamknąć w słoikach i butelkach smaki, którymi zachwycisz swoich bliskich. Ponadto z książki dowiesz się wszystkiego o pasteryzacji, kiszeniu, marynowaniu i fermentacji, suszeniu czy nawet infuzowaniu. Autorka pomoże zgromadzić niezbędny sprzęt i narzędzia kuchenne.

Zapraszam Was w sentymentalną podróż do czasów mojego dzieciństwa: do lata na wsi, które przebiegało w rytm pojawiających się owoców i warzyw, czekających tylko na zawekowanie; do słoików, które dumnie czekały na swoją kolej w zimowej spiżarni; do przepisów, które do tej pory były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą. Zabiorę Was też w wyprawę po smakach, które odkrywałam podczas podróży i zdradzę moje ulubione przepisy z całego świata, m.in. na ajvar, pesto czy chutney. Mam nadzieję, że książka, którą właśnie trzymacie, będzie dla Was ogromną inspiracją i sprawi, że powrócicie do tej wspaniałej tradycji, jaką jest przygotowywanie własnych przetworów.

Jolanta Naklicka-Kleser

 

KISZONE RZODKIEWKI

Szczerze mówiąc, nie przepadam za ostrymi rzodkiewkami. Mój sposób na tą ostrość to kiszenie. Tak naprawdę wystarczy tylko je zalać solanką i będzie super.

SKŁADNIKI:

  • kilka rzodkiewek
  • czarna gorczyca
  • solanka: woda i sól

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki posiekaj na mandolinie. Następnie wsyp na dno czarną gorczycę i posiekane rzodkiewki. Zalej solanką i odstaw w ciemne i dość zimne miejsce. Rzodkiewki są drobno posiekane i fermentacja zajdzie naprawdę bardzo szybko. Ciemne i chłodne miejsce spowolni ten proces i pozwoli się nam cieszyć nimi w jesienne wieczory. Kiszone rzodkiewki są idealnym dodatkiem do różnych kanapek. Moja ulubiona to z własnoręcznie upieczonym pasztetem z dodatkiem takich rzodkiewek. Idealnie pasuje także do białego serka. Musicie koniecznie tego spróbować.

 

Jolanta Naklicka-Kleser

Matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia – tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo.

 

„Zdrowe przetwory”

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl i w innych dobrych księgarniach

Cena: 39,90 zł.