Składniki
- mleko kokosowe 2/3 puszki
- serek homogenizowany naturalny 150 g
- jogurt naturalny 200g
- stevia w proszku lub cukier puder Stevia - 1 łyżka / cukier puder - 3 łyżki
- maliny 300 g
- żelatyna 2 łyżeczki
- wrzątek 1/3 szklanki
- płatki owsiane 3 łyżki
- otręby 1 łyżka
- miód 1 łyżeczka
- masło 1 łyzeczka
Sposób przygotowania
Masa:
Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy na noc do lodówki - powinno być gęstą masą z odrobiną wody kokosowej (to z Lidla jest takie zawsze, chyba bardzo długo stoi). 2 łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem i mieszam y, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Przekładamy 2/3 masy z puszki do miski i miksujemy mikserem około 3 minuty. Następnie dodajemy serek, jogurt i Stevię. Miksujemy. Gdy żelatyna wystygnie dodajemy ją do miski w trakcie miksowania. Ok. 200g malin kroimy niedbale (niezbyt drobno, mają po prostu być w kawałkach). Dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Przekładamy do szklanek, pucharków lub miseczek.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy - najlepiej chyba palcami, aż się połączą. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut - aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Nakładamy kruszonkę na wierzch deseru, następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.
Podsumowanie przepisu
Jak dla mnie deser jest obłędny i idealny. Ma świetną konsystencję, idealną słodkość, połączenie gładkiego, kremowego musu z chrupiącą, słodziutką kruszonką. Do tego ten kokosowy posmak. Jest to deser idealny, który podbił moje serce również swoją niską kalorycznością - jedna porcja to tylko ok. 200 kcal! (w zależności od tego jakiego serka i jogurtu użyjemy).
Marta Ziarno
Zobacz także: pudry w kamieniu